Sara Garib, från Angered deltar i år. Årets arrangörer Madde Lundin, Yarko Rhea, José Romero.. Foto: Pressbild/Renee Timlin

Digital bokmässa i Angered flyttar gränser

Angereds bokmässa är redo att möta läsarna. Den litterära plattformen för författare och poeter från förorten blir digital i år. ”Det skapar en ny arena för oss. Vi kan erövra världen”, säger initiativtagaren José Romero.

  • Publicerad 14:57, 8 sep 2020

Viktigt att vi kör i år, utan Angereds bokmässa går många möjligheter att nå ut med litteratur förlorade.

Betlehem Isaak är aktuell med romanen Mitt liv utan dig. Foto: Brombergs Förlag

Det är dags för tredje upplagan av Angereds bokmässa. I år förflyttas bokmässan från Blå Stället i Angered ut på webben och blir ett digitalt event.

Ställa in var inget alternativ.

– Det är ännu viktigare att vi kör i år. Många av våra medverkande författare har ofta inte större nätverk eller blir inbjudna till andra arrangemang. Utan Angereds bokmässa går många möjligheter att nå ut med litteratur förlorade, säger Madelen Lundin, projektledare, Angereds bokmässa.

Drygt en vecka innan första livesändningen och efter många förinspelade författarsamtal och filmer, ser arrangörerna flera fördelar med en digital mässa.

Förutom att allt materialet kan sparas och återupplevas, finns det heller inte några gränser för hur långt litteraturscenen från Angereds bokmässa kan nå ut.

– Det skapar en ny arena för oss. Digitalt betyder att vi kan erövra världen, från Angered till Kiruna, Stockholm, Latin Amerika, säger initiativtagaren och poeten José Romero.

Nu skriver Betlehem om pappa Dawit Isaak

Premiär på webben

Startskottet för Angereds bokmässa blir en livesändning lördag, 19 september på sociala medier där författare som Sara Garib, Amat Levin, Betlehem Isaak, Nioosha Shams, Mariama Jobe deltar med poeten Yolanda Ramirez Bohm som konferencier.

Bokmässan fortsätter sedan i en vecka med nya författare och filmer varje dag.

– Vi har massa bra punkter. Livesändningen på premiären visar på bredden i vårt program då både större namn och lokala profiler som Sara Garib från Angered medverkar, säger Madelen Lundin och tillägger:

– Vi tycker att när stora bokmässan i stan presenterade sitt program var det en liten bredd i representationen. Då känner vi att det blir ännu viktigare att visa de litteraturskatter vi har.

Betlehem Isaaks roman sätts upp på Angereds Teater

Hur ser fortsättningen ut för Angered Bokmässa?

– Ovsett corona blir det mycket digitalt material även i framtiden. Men vi hoppas såklart att det blir en fysisk bokmässa nästa år. Det sker något när man kan möta en författare öga mot öga, säger Madelen Lundin.

José Romero håller med:

– Jag tror på framtiden och jag tror på det digitala. Det ger oss möjligheter till nya globala samarbeten, integration och kultur. Och jag kommer fortsätta att kämpa för att lyfta kulturen i Angered och i Göteborg.

Unga gör magasin om Angered

Här skildrar unga Angered på en minut

Amat Levin aktuell med romanen Slumpens barn Foto: Pressbild

Angereds bokmässa 2020

När? Premiär och livesändning lördag, 19 september klockan 14:00.

Var? Sänds både på YouTube och på Facebook. Under veckan som följer efter lördagens premiär kommer fler författare presenteras och filmer publiceras.

Vad? Ett 80-tal författare och organisationer deltar i årets bokmässa och i livesändningen deltar en rad författare som Amat Levin, Betlehem Isaak, Nioosha Shams, Mariama Jobe och många fler. Både kända och okända författarskap utlovas och även workshops och intressanta samtal och diskussioner.

Visa merVisa mindre

Mariama Jobe, poet och författare. Foto: Pressbild