Undervisning. I år kommer Kemi med Alfons Åberg genomföras digitalt. Skolklasser F-1 över hela Sverige har anmält sig. Foto: Bobbo Lauhage

Digital kemilektion lockar tusentals elever

En direktsänd kemilektion från Alfons Åbergs Kulturhus gör publiksuccé. Drygt 10 000 elever och pedagoger förväntas delta under onsdagen. ”Responsen har varit klart över förväntningarna”, säger Anna Forsgren, VD för Alfons Åbergs Kulturhus.

  • Publicerad 12:00, 26 maj 2020

På grund av coronaviruset har Alfons Åberg Kulturhus varit tvungna att hålla tillfälligt stängt för att hindra smittspridningen. De har istället sadlat om till en digital mötesplats, där barn och deras vuxna kan mötas och dela upplevelser. Innehållet speglas av barnens önskemål och varierar. Nu har de tagit ytterligare ett steg och laddar inför den digitala kemilektionen som livesänds den 27 maj klockan 10.00.

– Vi har länge närt en dröm att genomföra en digital lektion, och nu fick vi möjlighet att göra det. I och med att Vetenskapsfestivalen ställts, där vi vanligtvis brukar delta, fanns det en möjlighet för oss att fullfölja detta.

Intresset för kemilektionen har varit stort, och anmälningar har kommit in över hela landet.

– Pedagoger på vartenda postnummerområde i Sverige, från Pajala i norr till Vellinge i söder, har anmält sig, säger Anna Forsgren.

Även skolor i Finland har anmält sig till lektionen och till och med Svenska Skolan i Spanien har velat delta.

Vill inspirera

Lektionen kommer att framföras av skådespelare, pedagoger och kemistudenter från Chalmers. Den kommer bestå av teater, en ”molekyldans” och frivilliga experiment. Lektionen kommer att pågå i 45 minuter och avslutas med en frågestund, där eleverna får ställa frågor i chatten.

Syftet är att inspirera elever till att intresseras sig för kemi, ett ämne som vanligtvis kan verka svårt och krångligt. Tanken är att även lärarna ska bli inspirerade och kunna använda lektionen och lärarhandledningen i den fortsatta undervisningen.

– Förhoppningsvis kan detta användas i framtiden och inte bara vara en engångsgrej, säger Anna Forsgren.

Kemi med Alfons Åberg är ett samarbete mellan Alfons Åbergs Kulturhus, Chalmers och Göteborgs universitet med stöd av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond. Projektet har engagerat över 7 000 elever och pedagoger sedan starten 2015. Nu även 10 000 fler.

Framtidsplaner

Alfons Åbergs Kulturhus hoppas på att detta kan vara ett långtgående projekt med fler digitala lektioner i syfte att engagera och inspirera.

–  Vi kan absolut tänka oss att översätta detta till fler språk, för att kunna nå en internationell publik. Vi ska även sända en teckenspråkstolkad version framöver, säger Anna Forsgren och tillägger:

– Mitt i allt detta, som påverkat oss negativt, kommer detta, som en väldigt positiv sak. Det gläds vi åt.