Dinosaurierna tar över Universeum

Lagom till påsklovet återvänder dinosaurierna till Universeum i en helt ny utställning. De har gjorts väldigt detaljerade och är så nära verkligen man kan komma i nuläget, säger Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.

  • Publicerad 09:58, 12 apr 2019

Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum Foto: Ellika Henriksson.

Takterrassen blir nytt hem för åtta dinosaurer och en flygödla. Där kommer de stå till slutet av september.

– De är riktigt stora och fina och kan både röra sig och låta. De har gjorts väldigt detaljerade och är så nära verkligen man kan komma i nuläget, säger Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.

– Säker kan man aldrig vara men den senaste tiden har man gjort många nya fynd och med hjälp av ny teknik har man kommit ganska långt – både genom att röntga och titta mikroskopiskt och även med genteknik. Exempelvis kan man se färger och att vissa dinosaurier hade fjädrar. Sedan kan man tittar på fossiler och jämför med dagens djur. I datorer kan man både simulera hur kan ha rört sig, hastighet och även få fram beteende, säger Håkan Sigurdsson.

Redan i påsk kommer det finnas ett gediget dinosaurieprogram för allmänheten.

– Bland annat teaterföreställningar och dinosaurieägg man får leta efter, säger Håkan Sigurdsson.

Universeums skattesmäll – krävs på 14 miljoner

För ungefär 65 miljoner år sedan slog en jättelik asteroid ner vid Mexikanska golfen, ekosystemet rubbades och 80 procent av den tidens djur dog ut. Men Håkan Sigurdsson är noga med att dinosaurierna inte är helt utdöda.

– Dinosaurier är en grupp djur på samma sätt som däggdjur är en grupp av djur där vi tillhör däggdjuren. Fåglar tillhör dinosaurierna och om man tittar noga på en fågel så ser man att det är svårt att se likande djur som fåglar i dag. Det beror helt enkelt på att så många av deras släktingar har dött ut. Fåglarna är inte bara släkt med dinosaurierna, de är dinosaurier, säger Håkan Sigurdsson och fortsätter:

– Vi har svårt att se fåglar som stora skrikande dinosaurier, vi har hollywoodbilden av en jätteödla. De fanns också men många dinosaurier fanns i massa varianter, de både klättrade, gick och flög.

Tror du att man någonsin kommer kunna återskapa stora dinosaurier?

– Man kommer inte kunna återskapa med DNA som i Jurassic park. Det fungerar inte eftersom det bryts ner och förstörs. Däremot kommer man nog kunna sätta ihop dinosaurer. Genom att aktivera vissa gener hos kycklingfoster kan man göra så de får svans och klor och så där. Då återskapar man inte en dinosaurie utan sätter ihop en. Men det kommer nog dröja, säger Håkan Sigurdsson.