Lars Garn, fil. dr. i historia och antikvarie vid Mölndals stadsmuseum. Foto: Lina Isaksson/Albin Olsson, Licens: CC BY 3.0

Diss eller miss – ser DU Västtrafiks tavla?

När Göteborg Direkts reporter väntade på spårvagnen vid Kungsportsplatsen gjorde hennes vän från Stockholm upptäckten.

  • Publicerad 16:49, 10 okt 2018

Möndal i tal – Mölndal i skrift. Ord som stavas och uttalas på olika sätt är inte alltid helt lätta att hålla reda på. Men är då Västtrafiks felstavning en miss eller är det ett medvetet försök att låta fonologin styra – på samma sätt som Fiskekyrka blev Feskekörka?

Det fornsvenska ordet ”mölna” betyder kvarn. Den ursprungliga betydelsen av Mölndal är alltså Kvarndalen – efter kvarnarna vid forsarna i Mölndalsån. Men exakt när ortsnamnet började användas är svårt att veta.

– Det första medeltida belägget är från 1396. Men antagligen var namnet gammalt redan då. Det troliga är att det kommer från 1100- eller 1200-talet, säger Lars Garn, fil. dr. i historia och antikvarie vid Mölndals stadsmuseum.

Äldre än Göteborg alltså?

– Ja, absolut, mycket äldre. Namnet Göteborg kommer ju först på 1600-talet, säger Lars Gahrn.

Han berättar att Mölndal övervägande stavats med L i de skriftliga bevis som finns men att man redan på 1600-talet började uttala utan L.

– Jag vet bara en person som har föreslagit att man borde ta bort L:et, så det är ingen vanlig åsikt. Möln har ju också samma förled som exempelvis Mölnlycke där man också säger ”Mönlycke”. Om man tar bort L:et skulle det vara svårare att genomskåda ordets ursprung, säger Lars Gahrn och fortsätter:

– Det kan bli fel som i Mjölby. Från början hette det Mölnby – så blev den Mölby – och sedan trodde man förleden var mjöl så det blev det Mjölby. I kvarnarna i Mölndal har man förvisso malt mjöl så det är ju inte helt fel, men det blir ju olyckligt, säger Lars Gahrn.

Förhållandet mellan grammatiken och fonologin i Mölndal verkar således bestå. Något som också bekräftas av Västtrafik.

– Det är helt enkelt en felstavning där vi har missat L:et. Vi ska åtgärda det senast på fredag, säger Mette Ramqvist på Västtrafiks presstjänst.

Göteborgsnöje

Clandestinofestivalen blir av – men senare i år

Nöje Flyttas fram Clandestinofestival flyttar – men bara några månader och förlänger in i hösten.torsdag 10/6 15:44

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00