Det var i januari 2013 som en kvinna utsattes för en överfallsvåldtäkt i Storås industriområde. Kvinnan var på väg hem sent på kvällen när hon blev våldtagen av en yngre man.

Våldtäkten anmäls till polisen och initialt misstänks en man för brottet med vittnesuppgifter, dna-spår och övervakningsmaterial som stöd. Men mannen avskrevs senare från misstankarna och målet ledde aldrig till åtal.

Inte förrän nio år senare.

I höstas arbetade polisen nämligen med att utreda en 26-årig man som misstänks för olaga hot. 26-åringen topsades i ärendet och hans dna-profil ledde till en träff i registret.

Mannens dna matchade med den dna-profil som säkrats vid brottsplatsen 2013.

"Helt avgörande"

Träffen, tillsammans med polisens tidigare utredningsmaterial gjorde att åklagare ansåg att det var möjligt att väcka åtal. Förra veckan skedde rättegången mot 26-åringen, som vid brottstillfället bara var 17 år gammal.

– Topsningen var helt avgörande för det här åtalet, säger Johanna Larsson, åklagare vid Göteborgs Tingsrätt, i ett pressmeddelande.

Nu har Göteborgs tingsrätt meddelat sin dom i målet. 26-åringen döms till skyddstillsyn och ska betala ett skadestånd om 110 000 kronor till den utsatta kvinnan. Rätten meddelar även att mannen "ska genomgå den vård eller behandling som Frivården finner lämplig".