Det var inte diskriminering att avsluta lärarnas vikariat.

DO: Lärarvikarier diskriminerades inte

De två bröderna anmälde kommunen eftersom de inte fick sina vikariat förlängda på en skola i nordöstra Göteborg. Anledningen var att de misstänktes ha extrema religiösa åsikter. Nu ger Diskrimineringsombudsmannen Göteborgs stad rätt.

  • Publicerad 15:17, 3 jan 2018

Det var i våras som rektorn på den aktuella skolan fick indikationer från elever, vårdnadshavare och personal om att allt inte stod rätt till. Det fanns bland annat elever och föräldrar som inte ville ha den 22-åriga brodern som lärarvikarie eftersom han skapade oro och misstänktes ha extrema religiösa åsikter. Den andre brodern, en 25-årig man, hämtades vid ett tillfälle på skolan av polis vilket väckte frågor och misstankar om att han hade kopplingar till religiösa rörelser.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Rektorn beslutade då att inte anlita bröderna mer, ett beslut som ifrågasattes av duon. Vid ett möte mellan lärarvikarierna och rektorn som filmades i smyg av den ena brodern berättade rektorn om sina misstankar, men . Bröderna å sin sida menade att de aldrig visat sin religiösa tro på skolan. Senare anmälde de saken till Diskimineringsombudsmannen, DO.

Göteborgs stad uppger bland annat att rektorn skulle ha agerat likadant oavsett person, något som DO inte funnit anledning att ifrågasätta. Därmed frias Göteborgs stad från misstankarna om att ha diskriminerat de båda männen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG