Äntligen dags. Efter en lång väntan kan Torbjörn Alström, kulturproducent på Frölunda kulturhus, stoltsera med en full anslagstavla. Foto: Johanna Roos

Dockor och figurer gästar festival i Frölunda

Trodde du att dockteater mest är för barn? Då är det dags att tänka om. På den internationella figurteaterfestivalen på Frölunda kulturhus finns något för alla åldrar.

  • Publicerad 15:05, 15 nov 2021

Dockorna är inte levande, men de blir levande genom min fantasi.

Dockteater och figurteater har en lång tradition världen över och även i Sverige har teater med dockor blivit allt mer uppskattad hos den breda publiken.

Torbjörn Alström, kulturproducent på Frölunda kulturhus, menar att figurteater är den teatergenre som allra mest vädjar till vår fantasi.

– Dockorna är inte levande, men de blir levande genom min fantasi. Man kan ju verkligen sitta och tro att den där dockan finns, att den lever och det gör att den blir väldigt personlig i min upplevelse.

Eftersom dockteater ofta drar tankarna åt teater riktad till barn försöker man i Sverige istället att etablera begreppet figurteater, puppet theatre på engelska.

Just nu är han i full gång med att förbereda för den stora figurteaterfestivalen som kommer att ta plats på kulturhuset mellan den 19 och 22 november.

De spelar för allas lika värde

Ovanligt i Sverige

Årets tema är "Korsvägar" eller "Crossroads" och festivalen har en internationell prägel med gästande teatergrupper från bland annat Frankrike, Storbritannien och Finland.

Med årets tema vill man ge publiken tillfälle att reflektera över olika betydelser och tolkningar som kan kopplas till dessa ord. De kan handla om ett val, en önskan eller en hittills ouppfylld dröm – eller om ett vägval i livet.

– Den moderna figurteatern är väldigt gränsöverskridande inom olika genres. En av avsikterna med festivalen är att visa på att det internationellt finns väldigt mycket figur- och dockteater för vuxen publik som vi väldigt sällan ser i Sverige, säger Torbjörn Alström.

De samlas för pingis, kaffe och tjôt

Figurteaterfestivalen

Pågår på Frölunda kulturhus mellan 19 och 22 november.

Ur programmet:

La Pendue Compagnie från Frankrike besöker festivalen med den anarkistiske och frispråkige Polichinelle, men också med den poetiska föreställningen Tria Fata.

Clownföreställningen Coulrophobia, med engelska gruppen Opposable Thumb Theatre. Att vakna upp i en helt annan värld, en värld som man inte förstår och febrilt försöker hitta vägen ut till friheten ur.

Föreställningar för yngre åldrar:

Marionetteatern besöker med sin föreställningDa,Da,Daför barn mellan 6–8 månader. Dockteatern Tittut berättar om drömmen om en egen hund iVill ha Hund, Ölands Dramatiska Teater låter oss komma i kontakt med barns drömmar, men även ängslan och rädslor i Hur många universum ryms i ett klassrum.

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21