Bakterier. Direkt efter att legionellabakterier upptäckts i en lägenhet på Kaverös Ängs vård- och omsorgsboende avråddes hyresgästerna från att ducha. Foto: Mostphotos

Dog av vattenbakterie på äldreboende

En hyresgäst på Kaverös Ängs vård- och omsorgsboende har avlidit efter att ha infekterats med legionellabakterier. Nu införs åtgärder för att förhindra spridning.

  • Publicerad 11:51, 5 apr 2022

Legionella är en bakterie som kan förorena till exempel vattenledningar och kan föröka sig i stillastående vatten och därmed förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.

Det smittar genom inandning av små droppar med förorenat vatten och orsaka infektion, främst hos personer med nedsatt immunförsvar.

Det var efter att en hyresgäst på Kaverös Ängs vård- och omsorgsboende drabbats av legionella som spår av bakterien upptäcktes i vattenprover från lägenheten.

Personen avled senare.

– Vi ser väldigt allvarligt på förekomsten av legionella i lägenheten på Kaverös Äng, och har som högsta prioritet att få bort bakterierna och utreda hur bakterierna har kunnat växa till sig så att en hyresgäst sannolikt fått infektion till följd av legionella. Det är djupt beklagligt, säger Ulf Krüger, chef för lokalförvaltningens fastighetsavdelning, säger Ulf Krüger, chef för lokalförvaltningens fastighetsavdelning i ett pressmeddelande.

Byter duschslangar

Inga andra hyresgäster ska ha uppvisat symptom på infektion med legionella.

Direkt efter det inträffade gjordes ett antal åtgärder. Bland annat chockhöjde lokalförvaltningen varmvattnet till 70 grader för att döda bakterierna och man har även tagit stickprover på flera platser i fastigheten.

Inom kort kommer även alla ventiler i badrummen att bytas samt alla duschslangar och munstycken ska bytas ut.

Fakta: Legionellabakterien

- Legionellabakterier är relativt vanligt förekommande i vanligt kallvatten, både i vattendrag och grundvatten, och jord. Bakterierna kan andas in via vattendroppar från dusch, kyltorn eller bubbelpool. Att dricka vatten som innehåller legionellabakterier anses däremot inte farligt.

- Legionella smittar inte mellan människor. Det tar ungefär fem till sex dygn från att du blivit smittad tills att du blir sjuk. Det är främst personer med nedsatt immunförsvar som blir svårt sjuka. Risken är även större för personer som röker.

- Vanliga symtom på legionella är ett eller flera av följande: Lunginflammation med hög feber, ont i huvudet, ont i musklerna, svårigheter att andas eller andfåddhet.

- Legionella är anmälningspliktig, vilket innebär att läkare måste anmäla till Folkhälsomyndigheten om de träffar på något fall av sjukdomen.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG