Lex Maria. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Foto: Lev Dolgachov

Dog efter bortglömd remiss

En bortglömd remiss på en vårdcentral i sydvästra Göteborg upptäcktes först efter 8 år. Men då hann patienten dö innan operation.

  • Publicerad 05:30, 5 mar 2019

Det var sommaren 2009 som patienten besökte en vårdcentral i sydvästra Göteborg. Då upptäcktes en liten förträngning i hjärtat och det togs beslut om att en ny ultraljudskontroll skulle göras om 3–4 år.

Men personalen på vårdcentralen glömde bort remissen och den planerade ultraljudskontrollen antecknades aldrig i journalen. De kommande åren gick patienten på årliga läkarkontroller för bland annat högt blodtryck, men ultraljudskontrollen uteblev.

Först 8 år senare, 2017, uppdagades missen och patienten bokas in för operation. Innan operationen hann genomföras dog patienten.

I en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, som nyhetsbyrån Siren tagit fram, konstateras av dödsfallet sannolikt hade kunnat förhindras om patienten hade opererats i tid.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG