Dogsmile ger inte upp musiken

Ingemar Karlsson kunde inte sluta göra musik. Det kan han fortfarande inte. Tillsammans med medlemmarna i Dogsmile är han mer aktiv än någonsin.

  • Publicerad 15:30, 17 maj 2019

På 80-talet var Camouflage ett av Sveriges mest tongivande postpunkband med spelningar inte bara i Sverige. Även de nordiska länder fick besök – och Portugal, där den lilla fiskebyn Sesimbra blev bas för både ett låtskrivarläger och en konsert maj 1987. Något år senare sålde bandet rättigheterna till sitt namn till det tyska syntbandet med samman namn. Istället fortsatte medlemmarna som Tapirerna med albumet "Trick & tro", som både ett slags debut och final.

Ola Jörhall, sångare i Camouflage/Tapirerna, ville satsa på sin familj och sin yrkeskarriär. Trummisen Peter Björklund hade återgått till att spela med Attentat.

– När vi la ner tog bandspelandet slut. Men jag fortsatte att göra låtar nästa med en gång. Jag kunde inte lägga av och efter något år hade jag ett gäng låtar, berättar Ingemar Karlsson, gitarrist och sångare.

Han pratade med Camouflages/Tapirernas keyboardist Ingvar Larsson om att börja spela ihop och tillsammans med sina flickvänner – Elisabeth Johnsson (nu Karlsson) och Camilla Engman – bildades Dogsmile.

– Vi hade ingen trummis. Camilla bidrog med sin melodica och det kändes kul och nytt. Vi bokade tid hos vårt gamla skivbolag Silences studio tillsammans med producent Nille Perned, säger Ingemar Karlsson.

Det blev albumet "Hey, I just want to say hello" 1995.

– Vi hade förväntningar. Men bortsett från några spelningar i Göteborg blev det inget. Där tappade vi det, erkänner Ingemar Karlsson.

Men skam den som ger sig. Efter några år med familj och fokus på arbetet kom lusten tillbaka tillsammans med nya låtar som skrivits.

– Tinna (Jörhall Möller) kom med och vi var en trio med henne, Elisabeth och mig, säger Ingemar Karlsson.

– Vi gjorde en demo som fick en fin recension i GP. Löjligt, kanske, men vi blev väldigt glada.

Detta var strax innan 90-talet skiftade till det nya millenniet och in i den nya tiden klev Dogsmile med förnyad energi. 2010 kom Tommy Dannefjord, trummisen från indiebandet Easy, med.

– Vi hade haft sporadisk kontakt med honom och han gillade Camouflage, Tapirerna och Dogsmile. Så plötsligt var vi en kvartett. Vi fick en kick då 2010 när vi insåg att vi behövde en trummis, säger Ingemar Karlsson och ler.

I den vevan hade också Camouflages sångare Ola Jörhall börjat göra musik, vilket resulterade i albumet "Ensamheten".

– Vi hade börjat skissa på att spela ihop som Ola & the Dogsmile och hade till och med repetera vid fem, berättar Ingemar Karlsson.

Men så blev Ola Jörhall hastigt sjuk och avled i inledningen av 2012 års inledning.

– Luften tog slut där. Samtidigt som vi var överens om att fortsätta.

Men det fick ta sin tid. Men när Ingemar Karlsson efter 40 förfrågningar till vännen Ingvar Larsson äntligen fick ett ja 2014 tog Dogsmile fart igen.

– Då hade vi ytterligare låtar och jag kände att "Yes! Vi är ett band!", förklarar Ingemar Karlsson.

Med Ingvar Larsson i bandet fick gruppen också ytterligare en låtskrivare.

2017 kom bandets andra album, 22 år efter debuten, och nu är det dags för uppföljaren "Listen to the quiet". Med aldrig sinande energi fortsätter bandet spela och göra musik.

– Är det något som är bra med musik är det att det där med ålder upphör, säger snart 64-årige Ingemar Karlsson.

– Det är ett privilegium att få spela musik.

Dogsmile

Är: Göteborgsband bestående av Ingemar Karlsson, sång och gitarr, Tinna Jörhall Möller, sång, gitarr och melodica, Ingvar Larsson, keyboard, Elisabeth Karlsson, bas och fiol, Tommy Dannefjord, trummor, samt Anders Petersson, gitarr. Startade 1993 som ett slags fortsättning på banden Camouflag och Tapirerna i vilka Ingemar Karlsson, Elisabeth Karlsson och Ingvar Larsson ingick. 2010 kom Tommy Dannefjord från Easy med.

Aktuella: Med ep:n "Listen to the quiet" på cd och strömmade tjänster.

Visa merVisa mindre