Dokumentären som skildrar Tynnered med de boendes ögon

Snart visas Röster från Tynnered på Frölunda Kulturhus. En dokumentärfilm som skildrar Tynnered från de boendes ögon.

  • Publicerad 12:00, 1 apr 2018

Vi hittade eldsjälar som kan lyfta upp bilden av Tynnered. Det är inte så dåligt här som alla säger.

– Det finns negativa saker i Tynnered men inte bara. Det finns många positiva saker också, säger Fadia Al Soukhni, samhällsutvecklare och projektledare, Röda Korset.

Under ett tre år långt projekt har Röda Korset bland annat öppnat Kastanjeträffen i Tynnered. En mötesplats där de boende i närområdet kan träffas och tillsammans driva förändringsarbete och andra aktiviteter de ser behov av i området.

När projektet led mot sitt slut vid årsskiftet ville man sammanfatta åren och arbetet genom en film.

– Vi började fundera på vilket sätt vi skulle filma Tynnered. Ska visa samma bild som media och statistiken visar om kriminalitet, utsatthet och otrygghet? Eller ska vi visa Tynnered från de boendes egna hur de ser på Frölunda? Det är stor skillnad, säger Fadia Al Soukhni.

Tre huvudpersoner

Resultatet blev en dokumentärfilm som har följt tre personer med helt olika bakgrund och livssituation men med starka band till Tynnered.

– Vi hittade eldsjälar som kan lyfta bilden av Tynnered. Det är inte så dåligt här som alla säger.

Mattias Rezler är en av huvudpersonerna. Han är uppväxt i Tynnered där han fortfarande bor och jobbar med barn- och ungdomsverksamhet.

– Jag känner extra mycket för Tynnered och vill gärna vara med att vända stämpeln området har fått till något positivt. Jag hade många förebilder här när jag var ung och jag vill gärna ge tillbaka, säger han. 

Birgitta Hjortsby är filmens pensionär. Hon är volontär för Röda Korset och har engagerat sig i Kastanjeträffen från starten.

Sara Yousef medverkar också. Fadia Al Soukhni beskriver henne som en väldigt modern muslimsk tjej som vet vem hon är. Till skillnad från många andra ungdomar.

– Sara är från Tynnered och studerar på Chalmers. Hon skapat en egen identitet. Hon föddes i Sverige men har bakgrund från Palestina. Många ungdomar känner att de inte passar in helt i det svenska samhälle men de känner sig inte helt hemma i föräldrarnas kultur heller. De är förvirrade, säger Fadia Al Soukhni.

Avslutat men inte slutet

Det treåriga projektet avslutades vid årsskiftet men det innebär inte slutet för verksamheten. Stadsdelen stödjer arbetet och har nu tecknat ett tio år långt samarbetsavtal med Röda Korset och en lokal förening tar över arbetet i området.

Vad betyder Tynnered för dig?

– Jag bor här och är inte intresserad av att flytta. Jag vet att det finns problem men mångfalden gör området rikt. Jag gillar att det, säger Fadia Al Soukhni.

Röster från Tynnered

Var: Frölunda Kulturhus

När: 5 april klockan 18

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG