Dolda Carl Larsson-skatten i Göteborg

Visste ni att det finns en alldeles unik konstskatt i Göteborg, signerad Carl Larsson? I trapphuset på Victoriaskolan har den berömda konstnären uppfört ett antal väggmålningar som är kända bland entusiaster i hela Sverige.

  • Publicerad 18:00, 17 maj 2017

Konstvetare och konstintresserade känner ju till dem. Men hur kända de är för vanliga göteborgare är en annan fråga.

Det var i slutet av 1800-talet som Carl Larsson fick uppdraget. Skolan i Vasastaden, som då var ett flickläroverk, ville pynta sin entré och den snart 40-årige konstnären anlitades.

Betalade gjorde mecenaten och konstsamlaren Pontus Fürstenberg.

– Carl Larsson följde med honom hit och tittade. Först var tanken att han bara skulle göra något till entrén men när han kom tillbaka hade han i hemlighet gjort skisser för hela trapphuset, berättar Fredrik Eén, vaktmästare på det som göteborgarna i dag känner som Victoriaskolan.

Trapphuset är en liten pärla för konstnördar. Någon öppen museiverksamhet bedrivs inte, men den som är nyfiken och vill komma och titta guidar han gärna. Den här dagen är bland annat Birgitta Olofsson på besök från Kiruna, för att träffa kollegor och även hinna med en dryg halvtimmes promenad i trapphuset.

– Vi har fått höra om det här och ville så gärna se det. Målningarna är helt fantastiska ur alla perspektiv, konstnärligt, historiskt och ur ett kvinnoperspektiv. Jag har varit på Carl Larsson-gården i Sundborn och man känner igen hans stil, säger hon.

Under ungefär ett år ska Carl Larsson ha jobbat med att färdigställa målningarna som skildrar "Den svenska kvinnan genom seklen". Verket gör nedslag på bland annat stenåldern, på vikingatiden och det som då var modern tid: 1890-talet.

Stilen är typisk, menar Alexandra Herlitz, doktor och universitetslektor i konst- och bildvetenskap på Göteborgs universitet.

– Det går absolut att identifiera målningarna som Carl Larsson i utförandet och kompositionen, bland annat med de tydliga konturlinjerna. En målning i mittpartiet med två flickor som plockar blommor är ju väldigt typisk för honom, säger hon.

Hur kända är de här målningarna i Göteborg?

– Konstvetare och konstintresserade känner ju till dem. Men hur kända de är för vanliga göteborgare är en annan fråga. Kanske att det är mer känt bland äldre. Man kommer ju bara in där om man vet om att de finns och har avtalat tid så de är ju ganska dolda egentligen.

Att utsmycka skolor var ganska vanligt bland konstnärer på den här tiden, berättar hon. Carl Larsson gjorde även målningar till Norra latin i Stockholm och Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg.

Trapphuset i Victoriaskolan är sen många år avstängt för skolans elever för att bevara och skydda den unika konstskatten.

Men varje år har man temaveckor om Carl Larsson och vid extra högtidliga tillfällen, som avslutningar, kan trapphuset användas.

– Barnen tycker att det är mäktigt och vi försöker att utnyttja att vi har det här. Ibland kan vi ha körövningar här också för akustikens skull. Men vi håller det avstängt, man vill inte plötsligt hitta klotter här, säger skolans rektor Julieta Lodeiro.

Det här är ju verkligen en skatt?

– Det är fantastiskt och en hel del som vill komma hit och titta. Om man anmäler sig tar vi alltid emot.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21