Begränsande sjukdom. Camilla, som lidit av svåra smärtor vid menstruation sedan tonåren, fick diagnosen Endometrios 2016. Foto: Gabriel Tjulander

Dolda folksjukdomen: Camilla kommer alltid att ha ont

Förra året fick Camilla 30 från Hisingen diagnosen Endometrios. Då hade hon haft svåra smärtor och enorma blödningar varje månad, ända sedan hon fick sin första mens. – Jag tänker på alla man missar, som inte hade behövt ha så här ont.

  • Publicerad 06:00, 1 dec 2017

Hon förstod tidigt att något inte stämde. Vid varje menstruation hade hon svåra smärtor och blödde så mycket att det begränsade hennes vardag.

– Andra verkade klara det så bättre än mig, så jag tog ett par Alvedon och pinade mig igenom dagarna. Länge försökte jag hålla god min och tänka att "det är väl så här det ska vara", säger Camilla, som vill vara anonym.

Vad hon inte visste då var att hon tillhör en av de 10 procent av kvinnorna i fertil ålder som lider av endometrios, som innebär att livmoderslemhinna finns på andra ställen än i livmodern och orsakar smärtsamma inflammationer och kan även leda till ärrbildningar och sammanväxningar.

Gjorde IVO-anmälan

Hon sökte vård vid ett par tillfällen, men man hittade inget fel. Hon fick p-piller utskrivet för att lindra smärtorna och det blev bättre under en period, men hormonerna hade en negativ inverkan på hennes psyke.

– Jag fick välja: Ha ont eller vara dimmig i huvudet. Jag fick planera efter när jag skulle ha mensen och la aldrig de viktigaste mötena de dagarna.

När hon var i 20-årsåldern började hon åter söka hjälp hos sjukvården, men kände aldrig att hon blev tagen på allvar. 29 år gammal, efter många år av smärta fick hon äntligen träffa en läkare på Sahlgrenska sjukhuset som gjorde ett ultraljud där man kunde konstatera Endometrios.

– Det var först efter att jag gjort en anmälan till IVO (Inpektionen för vård och omsorg, reds. anm.) som jag för första gången kom i kontakt med en läkare jag fick respekt för.

Utrymme för smärtan

Camilla är beredd på att hon aldrig kommer att bli helt smärtfri, men diagnosen har underlättat behandlingen.

– Jag vill jobba heltid och göra allt jag vill, men det måste också finnas utrymme för att det gör ont i perioder.

Hon skulle önska att kunskapen var större på ungdomsmottagningarna, som oftast är den första instansen där unga tjejer söker hjälp.

– Det handlar om att kunna säga att det här är normalt och det här är det inte. Hellre skicka en remiss för mycket än en för lite.

* Fotnot: Camilla heter egentligen något annat

LÄS MER: Nya riktlinjer för vård av endometrios

Endometrios

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern, som kan orsaka inflammationer, ärrvävnad och sammanväxningar.

Sjukdomen drabbar var tionde kvinna i fertil ålder.

Symptomen kan vara stora smärtor vid mens, rikliga blödningar, samlagssmärta, diffusa smärtor i bäckenet, svårt att bli gravid.

Endometrios behandlas i huvudsak med hormonella preventivmedel, som p-piller eller hormonspiral.

I svåra fall kan man behöva operera.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG