SOFFAN. Ann-Sofie Hermansson frias från åtalet. Rättens ledamöter var överens om domslutet. Foto: Edvin Bergström

Dom: Hermansson frias från grovt förtal

Ann-Sofie Hermansson frias från åtalet gällande grovt förtal. Tingsrätten bedömer att hon hade "skälig grund för uppgifterna" när hon beskrev två kvinnor som bland annat extremister. Domen kommer att överklagas.

  • Publicerad 11:19, 11 feb 2020

Det var i mars 2018 som filmen Burka songs 2.0 skulle visas i kommunens lokaler på Blå stället i Angered med ett efterföljande panelsamtal. Men kommunen stoppade arrangemanget med motiveringen att panelsamtalet saknade en kritisk röst och därför skulle bli allt för ensidigt.

Dåvarande kommunstyrelsens ordförande, Ann-Sofie Hermansson (S), ställde sig bakom beslutet. På sin blogg beskrev hon deltagare i panelsamtalet bland annat som "extrema röster" och "icke demokrater" som enligt Hermansson ”försvarat terrorister och "avfärdat insatser mot bland annat IS-krigare".

Två utpekade kvinnor, som var aktiva för muslimers rättigheter, menade att Hermansson likställt dem med fascister och nazister. Hermansson polisanmäldes för grovt förtal, men utredningen lades ned. Då valde kvinnorna att väcka enskilt åtal mot Hermansson.

Under tisdagen meddelades domen. Tingsrätten bedömer att Hermanssons uttalanden om att kvinnorna ska ha "försvarat terrorister" och "avfärdat insatser mot bland annat IS-krigare" skulle kunna vara förtal. Men rätten har kommit fram till att Hermansson hade "skälig grund för uppgifterna" och att uttalandena varit försvarliga med utgångspunkt i "den vidsträckta yttrandefriheten som måste råda i en demokrati".

När de de två kvinnorna nu förlorade målet innebär det att de får stå för rättegångskostnaderna på 190 000 kronor.

– Vi delar inte tingsrättens bedömning angående det som är centralt i domen. Vi anser inte att begrepp som "extremist" bara är värdeomdöme utan uppgifter som omfattas av förtalbestämmelsen. Det är en uppgift man sprider för att sätta ett epitet som kan ge en negativ uppfattning om en person, säger kvinnornas juridiska ombud Silas Aliki.

Kommer ni att överklaga domen till hovrätten?

– Det kommer vi att göra, säger Silas Aliki.

Målet har varit uppmärksammat i hela landet och beskrivits som juridiskt intressant eftersom Hermanssons uttalanden gjordes på hennes blogg och inte i exempelvis en tidning med utgivarbevis där hon hade haft ett starkare skydd.

Forskare: "Domen kommer att bli väldigt intressant"

Burka songs 2.0

Det började med att Hanna Högstedt hade en filmidé om att klä sig i burka och sjunga Marseljäsen på Champs-Élysées för att problematisera det nyinstiftade franska burkaförbudet. Men något stämde inte, och Högstedt gjorde aldrig färdigt filmen. Det havererade filmprojektet ledde vidare till en fördjupad analys och en ny film, där Högstedt samtalar med olika personer om filmproduktion, islamofobi och vita privilegier.

Källa: Draken film

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57