Vetenskapsskolan. Har kritiseras ett flertal gånger genom åren Foto: Mostphoto (genrebild)

Dom: Inget fel när tolk inte lämnade ut handlingar

En tidigare delägare i den kritiserade Vetenskapsskolan i nordöstra Göteborg har anmält en tolk för att vägrat lämnat ut dokument med koppling till ägarfrågan. Men Kammarkollegiet avslår anmälan och menar att tolken inte har begått något fel.

  • Publicerad 10:59, 11 jun 2019

I vintras anmälde en före detta delägare i Vetenskapsskolan i östra Göteborg, en tolk till Kammarkollegiet för att ha vägrat lämna ut dokument från en tvist med de andra ägarna.

Den tidigare delägare i den islamistanklagade Vetenskapsskolan i nordöstra Göteborg menar att han mot sin vilja köptes ut från bolaget.

Dokumenten ska ha varit avgörande i ett grovt bedrägeri som den för detta delägaren utsattes för och som resulterade i att han förlorade sin andel i Vetenskapsskolan AB, menar den tidigare delägaren.

Men ärendet har nu avskrivits av Kammarkollegiet, som inte ser att några fel har begåtts.

Kritiserad skola

Friskolan startades 2007 under annat namn. Men redan 2009 tog nya ägare över och ändrade namnet till Vetenskapsskolan år 2011.

Vetenskapsskolan har skolverksamhet i Angered och i Kortedala och har under åren fått kritik för bland annat för obehöriga lärare, ensidigt religionsundervisningen med inriktning på islam och att flickor och pojkar (på föräldrars begäran) placerats åtskilda i klassrummen, sammanfattar TT.

Ny utredning på gång

I höstas fick dock Vetenskapsskolan grönt ljus av Skolinspektionen. I beslutet från 23 oktober 2018, skriver myndigheten:

"Vid uppföljningen av tidigare beslut framkommer inte annat än att huvudmannen avhjälpt den påtalade bristen. "

Men i maj i år rapporterar GT att Skolinspektionen har inlett en utredning av Vetenskapsskolans mångårige vd och huvudman efter att han omhändertogs av säkerhetspolisen. Utredningen handlar bland annat om huvudmannens lämplighet.

Kammarkollegiet

Kammarkollegiet är en expertmyndighet som fungerar som kapitalförvaltare, försäkringsbolag, upphandlare och juridisk byrå för statsförvaltningen. Vi har över 35 olika uppgifter från riksdag och regering.

Kammarkollegiet inrättades redan 1539 och är därmed Sveriges första myndighet. I dag består vi av drygt 300 medarbetare och lyder under Finansdepartementet.

Källa: Kammarkollegiet.se

Visa merVisa mindre

Om Vetenskapsskolan:

Vetenskapsskolan i Göteborg har 368 elever i förskoleklass–årskurs 9 och ägs av Vetenskapsskolan i Göteborg AB.

De yngsta eleverna, i F–3, går i Angered medan de äldre går i Kortedala.

Skolan är registrerad som friskola med allmän inriktning.

Källa: TT/Göteborg Stad

Visa merVisa mindre