Brottsrubriceringarna liknar varandra. Bilförare vägrar att acceptera att de hindras i trafiken och tar ut sin ilska på flaggvakterna. I många fall fortsätter bilisterna bara vidare utan att stanna och kör på de gulklädda vakterna.

Förra året omkom en norsk flaggvakt vid ett vägarbete i Ål i Hallingdal efter att han blivit påkörd av en bilist under sitt arbetspass.

Under de senaste sju åren har tio personer dömts i Sveriges tingsrätter för hot och våld mot flaggvakter:

Domar i tingsrätten

2022. En 54-årig man döms för grov misshandel efter att ha vägrat följa flaggvaktens anvisningar i en bussfil i Göteborg. När flaggvakten försökte hindra honom, körde mannen vidare och flaggvakten föll till marken.

2021. En 36-årig kvinna i Helsingborg döms för vårdslöshet i trafik och våldsamt motstånd efter att vägrat följa flaggvaktens anvisningar. Istället körde kvinnan rakt mot vakten som tvingades backa undan. När polisen kom till platsen gjorde kvinnan motstånd när polisen ville hindra henne från att fortsätta köra.

2020. En 46-årig manlig bilist döms för olaga hot och hot mot tjänsteman. Brottet var riktat mot en flaggvakt, som arbetade vid ett vägarbete utanför en skola i Varberg. Mannen hotade flaggvakten med att han skulle ”köra över henne”.

2019. En 73-årig man döms för vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats efter att ha kört på en flaggvakt i Tullinge. Mannen vägrade att stanna vid två tillfällen när vakterna visade upp sina röda flaggor.

2019. En 87-årig kvinna döms för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik efter att ha kört på en flaggvakt vid ett vägarbete i Falkenberg.

2017. En 57-årig gångtrafikant döms för misshandel efter att ha slagit ner en flaggvakt vid ett bygge i centrala Stockholm.

2017. En 37-årig man döms för ofredande efter att ha hotat en flaggvakt med misshandel vid ett vägarbete i Lund.

2017. En 34-årig taxiförare i Linköping döms för vårdslöshet i trafik efter att ignorerat en flaggvakt och kört vidarei hög hastighet.

2017. En 34-årig bilist i Motala förlorar sitt körkort efter att han kört på en flaggvakt vid ett vägarbete.

2015. En 22-årig man döms för misshandel och ofredande efter att ha kört på en flaggvakt och spottat vakten i ansiktet. Flaggvakten arbetade med dirigering av trafiken under ett cykellopp i Malmö.

Källa: Acta Publica