Misshandel. Under de senaste sju åren har tio personer dömts för hot och misshandel mot flaggvakter. Foto: Stefan Winberg/ Mostphotos

Domarna: Dödshot och misshandel

Flaggvakter är en olycksdrabbad yrkesgrupp. Förra året avled en norsk flaggvakt efter att han blivit påkörd under sitt arbetspass. Under de senaste sju åren har tio personer dömts för hot och misshandel mot flaggvakter runt om i landet.

  • Publicerad 06:30, 28 maj 2022

Brottsrubriceringarna liknar varandra. Bilförare vägrar att acceptera att de hindras i trafiken och tar ut sin ilska på flaggvakterna. I många fall fortsätter bilisterna bara vidare utan att stanna och kör på de gulklädda vakterna.

Förra året omkom en norsk flaggvakt vid ett vägarbete i Ål i Hallingdal efter att han blivit påkörd av en bilist under sitt arbetspass.

Under de senaste sju åren har tio personer dömts i Sveriges tingsrätter för hot och våld mot flaggvakter:

Domar i tingsrätten

2022. En 54-årig man döms för grov misshandel efter att ha vägrat följa flaggvaktens anvisningar i en bussfil i Göteborg. När flaggvakten försökte hindra honom, körde mannen vidare och flaggvakten föll till marken.

2021. En 36-årig kvinna i Helsingborg döms för vårdslöshet i trafik och våldsamt motstånd efter att vägrat följa flaggvaktens anvisningar. Istället körde kvinnan rakt mot vakten som tvingades backa undan. När polisen kom till platsen gjorde kvinnan motstånd när polisen ville hindra henne från att fortsätta köra.

2020. En 46-årig manlig bilist döms för olaga hot och hot mot tjänsteman. Brottet var riktat mot en flaggvakt, som arbetade vid ett vägarbete utanför en skola i Varberg. Mannen hotade flaggvakten med att han skulle ”köra över henne”.

2019. En 73-årig man döms för vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats efter att ha kört på en flaggvakt i Tullinge. Mannen vägrade att stanna vid två tillfällen när vakterna visade upp sina röda flaggor.

2019. En 87-årig kvinna döms för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik efter att ha kört på en flaggvakt vid ett vägarbete i Falkenberg.

2017. En 57-årig gångtrafikant döms för misshandel efter att ha slagit ner en flaggvakt vid ett bygge i centrala Stockholm.

2017. En 37-årig man döms för ofredande efter att ha hotat en flaggvakt med misshandel vid ett vägarbete i Lund.

2017. En 34-årig taxiförare i Linköping döms för vårdslöshet i trafik efter att ignorerat en flaggvakt och kört vidarei hög hastighet.

2017. En 34-årig bilist i Motala förlorar sitt körkort efter att han kört på en flaggvakt vid ett vägarbete.

2015. En 22-årig man döms för misshandel och ofredande efter att ha kört på en flaggvakt och spottat vakten i ansiktet. Flaggvakten arbetade med dirigering av trafiken under ett cykellopp i Malmö.

Källa: Acta Publica

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00