FÄNGELSE. Två av de tre åtalade döms till fängelse för rånmordet på en 18-åring i somras. Foto: Polisen

Domen: 16 år för rånmordet på Hisingen

En ung man knivhöggs till döds i samband med ett rån vid Hjalmar Brantingsplatsen i somras. Nu döms gärningsmännen för mordet.

  • Publicerad 12:11, 20 jan 2020

Det finns inga förmildrande omständigheter och tingsrätten dömer honom för mord.

Den tragiska händelsen, där två unga killar rånades och en av dem avled efter ett allvarligt knivhugg, inträffade i juli 2019.

Ung man mördad vid rån – tre personer gripna

Nu döms en 21-årig för mord till 16 års fängelse och en annan 21-årig man döms för grovt rån till fängelse i fem år och tre månader.

Göteborgs tingsrätt har varit enig och konstaterar i domen:

”Gärningsmannen har inte varit utsatt för något angrepp och hans avsikt med våldet har varit att fullborda ett pågående rån. Det finns inga förmildrande omständigheter och tingsrätten dömer honom för mord"

Enligt domen ska den andre gärningsmannen ha överlämnat kniven men det är oklart om hans intention var att kniven skulle användas till mer än att hota med.

Tre åtalade för rånmordet på Hjalmar Brantingsplatsen

Kände inte varandra

De nu dömda männen greps redan samma dag som dådet utfördes i närheten av brottsplatsen tillsammans med stöldgodset och erkände tidigt delaktighet i rånet.

En 17-årig flicka greps också men har hela tiden förnekat all inblandning i dådet och åtalet mot henne ogillas helt.

Offren och gärningsmännen var helt okända för varandra men ska ha åkt samma buss den aktuella natten. Det är under bussresan som de tre åtalade personerna bestämmer sig för att råna de två killarna.

– Jag påstår att de planerar rånet på bussen och bestämmer sig för att beväpna sig, hota och använda knivvåld i den här situationen. Det är ett stort risktagande att utföra ett rån på det sättet för då kan det sluta som det gjorde i det här fallet, sa kammaråklagare Thomas Willén i en tidigare intervju till Göteborg Direkt.

De två männen är tidigare dömda för bland annat stöld och narkotikabrott.

Professorn: "Kommunen smyger undan sitt ansvar"

Polischefen: ”Vi måste få bort knivarna”

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11