Skyddsjakten på knubbsäl är i full gång. Foto: Mostphoto

Domen: Så många sälar får skjutas i skärgården

En gullig knubbsäl kan väl inte vara till någon skada? Jo, det kan de. Nu är årets skyddsjakt i gång. Under året kan närmare 400 knubbsälar skjutas av längst Sveriges västkust.

  • Publicerad 05:30, 24 apr 2018

Även om alla 400 fälls är det under tillväxten och minskar inte stammarna.

Den 20:e april inleddes årets skyddsjakt på knubbsälar längs västkusten. Det handlar om uppåt 400 knubbsälar som kan skjutas av i perioder. Syftet med jakten är att ge fiskare möjlighet att skydda sina redskap och fångst på den platsen där man brukar fiska.

– Vissa knubbsälar har lärt sig att fiskebåtar innebär mat så de söker sig till platser där fiske bedrivs. Nät och redskaps förstörs när de tar fisken, säger Nils Mårtensson, handläggare på Viltförvaltningsenheten, Naturvårdsverket.

Den som jagar knubbsäl från båt ska ha gått utbildning i säljakt och ha jakträtt. Men det är bara tillåtet att bedriva skyddsjakten inom 200 meter från en plats där fiske bedrivs och där sälar har tagit fångst eller orsakat skador.

Minskar inte stammarna

I Västra Götalands län är det totalt 270 knubbsälar som får fällas. I Halland är antalet 70 och i Skåne är det 40 knubbsälar som riskerar att skjutas. Sammanlagt i Skagerrak och Kattegatt finns det omkring 30 000 knubbsälar.

– Självändamålet är inte att alla 400 ska fällas. Även om alla fälls är det under tillväxten och minskar inte stammarna, säger Nils Mårtensson.

Det finns villkor om att man ska försöka bärga de fällda knubbsälarna. Dels för provtagningen, dels för att ta vara på skinn och kött.

– Det verkar finnas ett intresse kring att ta hand om det. Som med all jakt brukar man ta hand om bytet man har fällt.

Jakten pågår fram till 31 mars 2019 men med ett uppehåll mellan 21 maj och 15 juli, då knubbsälarna föder sina kutar.

Skyddsjakt knubbsäl

Antal knubbsälar som får fällas är totalt får 400 knubbsälar ur bestånden i Kattegatt och Skagerrak fällas under skyddsjakten fram till 31 mars 2019. Antalet fördelas mellan länen enligt följande:

Västra Götalands län: Totalt 270

Halland: Totalt 70 knubbsälar får fällas

Skåne: Totalt: 40 knubbsälar får fällas

Totalt antal knubbsälar i Skagerrakk och Kattegat på svenska, norska och danska vatten: cirka 30 000

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11