Domen: Värsta "fake view:n" finns i Nya Hovås

Arkitektupproret utser Spektrumhuset i Nya Hovås och visualiseringsbilden av huset till årets Fake view. "Det är som att jämföra äpplen och päron", säger Tobias Fasth, studiochef vid arkitektbyrån Semrén & Månsson.

  • Publicerad 12:53, 22 mar 2019

Tobias Fasth, studiochef för Studio Publik. Foto: Semrén & Månsson

Folkrörelsen Arkitektupproret har utsett visualiseringsbilden av Spektrumhuset i Nya Hovås till årets “Lögnaktigaste Fake View“

Arkitektupprorets motivering till de nominerade i prisklassen lyder:

”Visionsbilderna som lovar en idyll men resulterar i en visuell mardröm”.

På Arkitektupprorets hemsida har personer tillåtits rösta på olika visualiseringsbilder ställda jämte en bild av hur det såg ut när byggnaden stod klar.

De kan bli årets bästa byggnad i Göteborg

Den bild som vi tar fram är ju en vision av vad vi vill åstadkomma och självklart ska den stämma så väl med verkligheten som möjligt. Det är professionella visualiserare som gör bilden med input från arkitekter och då vill vi visa huset ur bästa möjliga dager och med bästa möjliga förutsättningar. Sedan jämför de den bilden med ett dåligt amatörfoto ur de sämsta förhållandena. Så det är inte en seriös jämförelse tycker jag, säger Tobias Fasth, studiochef.

Tycker du att utnämningen är orättvis?

– De får ju självklart göra vilka jämförelser de vill men de jämför inte äpplen och äpplen de jämför äpplen och päron, säger Tobias Fasth.

Är ni nöjda med hur det verkliga resultatet blev?

– Vi är väldigt nöjda med resultatet av huset och den bilden har varit ett viktigt redskap under arbetet med byggnaden. Det här är ett typ av verktyg som vi använder, en liten pusselbit av flera. Sen råkar det det var den som är lättast att kommunicera med såna som inte är involverade i projektet, säger Tobias Fasth.

Lista: Här är Göteborgs dyraste adresser

Utnämningen av Fake view skedde i samband med att de presenterade årets vinnare av Kasper Kalkon-priset, alltså det fulaste nybygget 2018. I år blev det Kv. Sofia i Malmö av MKB Fastighets AB, Tegnestuen Vandkunsten arkitekter.

Arkitektupproret

Arkitekturupproret beskriver sig själva på sin hemsida som en politiskt obunden folkrörelse som kämpar för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer. Arkitekturupproret gör uppror mot vad ett växande antal medborgare anser vara dålig arkitektur och mot den eskalerande förfulningen av våra städer.

Källa: arkitekturupproret.se

Årets Fake view

1:a – Spektrum i Nya Hovås med 349 röster.

2:a – Glasiären i Göteborg med 240 röster

3:a – Stadsberget i Piteå med 117 röster

4:a – Åhléns i Uppsala med 61 röster

5:a – Humanistiska teatern i Uppsala med 57 röster

6:a – Domkyrkoforum i Lund med 51 röster

7:a – “Pumpen” i Kallhäll, Stockholm med 42 röster

8:a – Nya kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad med 38 röster

9:a – Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken, Stockholm med 26 röster

10:a – Elite Hotel Carolina Tower vid Nya Karolinska i Hagastaden, Stockholm med 19 röster

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG