Grönt ljus för bygget av tågtunneln Västlänken. Foto: Mostphoto

Domen: Västlänken kan börja byggas

Västlänken får klartecken, det meddelade Mark- och miljööverdomstolen under onsdagsmorgonen. "De får börja bygga när de önskar" , säger Henrik Löv, hovrättsråd.

  • Publicerad 10:29, 14 maj 2018

Den omdebatterade tågtunneln Västlänken får påbörjas. Det meddelar Mark -och miljööverdomstolen under onsdagsmorgonen.

Den stora frågan har gällt Trafikverkets yrkande att påbörja bygget, vilket nu har fått klartecken, ett så kallat verkställighetsförordnande. Det innebär att tillståndet börjar gälla innan domen vunnit laga kraft.

– I och med att vi nu inte meddelar prövningstillstånd annat än beträffande ett villkor, har vi funnit att det finns skäl att ge möjlighet att sätta i gång, säger säger Henrik Löv, hovrättsråd, Mark- och miljööverdomstolen.

– De får börja bygga när de önskar.

Domen går att överklaga till till Högsta Domstolen men det hindrar inte bygget.

– De får bygga till dess att något annat sägs av Högsta domstolen, säger Henrik Löv.

Läs mer: Domen: Klartecken för Västlänken

Västlänken är en järnväg för pendel- och regiontåg i tunnel under centrala Göteborg med tre nya stationer under mark vid Korsvägen, Haga och Göteborgs central. Tågtunneln byggs för att underlätta resandet i Göteborg och Västsverige. Västlänken skapar plats för fler tåg, minskar sårbarheten i järnvägssystemet och gör det möjligt att åka tåg till fler platser i Göteborg. Västlänken är ett av de infrastrukturprojekt som ingår i Västsvenska paketet.

Källa: Trafikverket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG