Dorothy satte ord på sin historia

Efter sju års arbete debuterar nu 90-åriga Dorothy Bryngelson från Fiskebäck med sin första roman. Idén startade i en vilja att föra släktens historia vidare men blev till en kärlekshistoria som kom att spänna över både Atlanten och generationer.

  • Publicerad 06:30, 5 aug 2018

För ett par år sedan beslöt sig Dorothy Bryngelson från Fiskebäck att skriva ned sina föräldrars historia i ett försök att bevara och föra den vidare till barn och barnbarn.

– Jag ville ju att barnbarnen skulle får reda på något om släkten för de visste ju ingenting, så jag beslöt mig för att skriva om mina föräldrar som emigrerade till Amerika, säger Dorothy Bryngelson.

Vill föra släkthistorien vidare

Göteborg Direkt möter Dorothy hemma hos henne i huset i Fiskebäck. I en hylla i sovrummet står en lång rad av olikfärgade pärmryggar med noteringar som antyder att de innehåller en stor mängd av det researchmaterial Dorothy använt sig av i sammanställandet av boken.

Men det som först var tänkt som en dokumentär redogörelse skulle komma att utvecklas till något mycket större och utmanande.

– Först skrev jag ned allt jag kunde hitta på min släkt från början och fram till mig men då tyckte de som fick läsa första utkastet att det var lite tradigt och det var inte så levande. Så de tyckte att jag skulle skriva en roman, säger Dorothy Bryngelson.

Inget snusk

Boken heter "Det var på Kykuit de mötte varandra" och genom den får man följa Dorothys föräldrar David och Anna som emigrerade till Amerika på 1910-talet. De båda möttes hos finanssläkten Rockefeller där de båda fått jobb och där en kärlekshistoria kom att ta sin början.

Det har tagit Dorothy mycket tid och möda att samman ställa boken, både i form av efterforskning och fantasi.

– Jag har tagit del av väldigt många brev mellan mina föräldrar men jag har varit noga med att inte skriva något äckligt – som jag brukar säga. Många av breven var ju kärleksbrev och jag gillar inte när författare bara skriver snask för att folk ska köpa boken, säger Dorothy.

I föräldrarnas fotspår

En resa till USA i föräldrarnas fotspår finansierade hon, delvis, med vinstpengar från tv-programmet Smartare än en femteklassare där hon medverkade vid 87 års ålder, då som den äldsta någonsin.

– När min dotter sa att hon kunde tänka sig följa med så tyckte jag att det var självklart att åka dit.

När hon får frågan om skrivandet av boken har fört henne närmare sina föräldrar får Dorothy svårt att hålla tårarna tillbaka.

– Det har varit fantastiskt, allt jag har läst om och från dem, jag har till och med gråtit när jag jobbat med boken - det har varit väldigt starkt, säger hon.

Intill hyllan med pärmarna står datorn där boken växt fram. Men att använda datorn var till en början inte helt självklart för Dorothy.

– Skrivandet av boken har gett mig en anledning att lära mig datorn.

Det känns som att din ålder aldrig varit något hinder för dig?

– Nej det har väl inte det – jag är lite latare nu och jag flänger inte omkring lika mycket längre, säger Dorothy men hennes barnbarn Sofia skjuter in:

– Det beror nog på vem du frågar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG