Draken som ska lyfta Draken

I dag, 9 september, startade bygget av storhotellet Clarion Hotel Draken. Folkets hus VD är inte orolig över att biografen Drakens själ ska försvinna, tvärt om.

  • Publicerad 14:58, 9 sep 2019

Clarion Hotel Draken ska bli 35 våningar högt, med drygt 450 hotellrum, konferenslokaler och flera restauranger och en skybar. Med en höjd på 100 meter ska Draken bli Göteborgs högsta hotell (även Gothia East Tower är 100 meter reds. anm.). År 2022 ska allt vara klart.

Vid en ceremoni för byggstarten under måndagen kallade Petter Stordalen, grundare av Nordic Choice Hotels, bygget för ett prestigeprojekt.

– Jag är oerhört stolt över att få vara med och förvalta ett så viktigt landmärke som biograf Draken. Göteborg är en tillväxtstad med fantastisk potential och Nordic Choice Hotels har som ambition att dubbla antalet hotell i staden. Den här resan har bara börjat!

Ambitionen är att göra Olof Palmes plats till ett kulturellt nav i Göteborg med ökat folkliv. Hotellet är ett samarbete mellan Nordic Choice Hotels, Balder och Folkets hus. Mats Arnsmar (S), VD för Folkets hus, är inte orolig över att biografen Drakens själ ska försvinna med nybygget.

– Jag tror inte man ska vara orolig för det. Enligt Stordalen ska biografen vara en viktig del i det här och något han kommer bygga vidare på, något som kan lyfta verksamheten ytterligare. En av tankarna till att han vill bygga just här är ju kopplingen till Internationella filmfestivalen, säger Mats Arnsmar (S).

Kommer biografen påverkas på något sätt?

– Den är kulturmärkt. Så man får inte göra något med foajén eller själva biosalongen. Sedan är det lite ombyggnadsdelar som ska göras, men inget som rör interiören. Det handlar om teknik och sådant, säger Mats Arnsmar (S).

Fakta om det nya hotellet i Göteborg

Kedja: Blir ett Clarion Hotel

Antal hotellrum: Drygt 450 stycken

Antal våningar: 33

Byggnadens höjd: 100 meter +

Konferenslokaler: 18 stycken, den största rymmer 700 personer

Fastighetsägare: Balder

Arkitekt: Erséus Arkitekter

Byggstart: 2019

Öppnas: 2022

Visa merVisa mindre