TAGGTRÅD. Det har gått ett år sedan det kontroversiella stängslet blev en riksnyhet. Foto: Lina Isaksson

Drevet efter taggtråden fortfarande ett öppet sår

Ett år har gått sedan taggtråden som skiljer två gårdar i Östra Göteborg uppmärksammades i media. Efterspelet – hutlösa kommentarer på sociala medier - skaver fortfarande bland de boende på båda sidor om stängslet. Nu är fler staket på gång men samtidigt ökar grannsämjan.

  • Publicerad 07:49, 13 nov 2019

GODA GRANNAR. Axel Lyckberg bor i en hyresrätt på Beväringsgatan och Stevan Tomulevski i en bostadsrätt på Befälsgatan. Foto: Privat

Två adresser – Beväringsgatan och Befälsgatan – i Kviberg blev en riksnyhet i november förra året.

Anledningen var ett 2,5 meter högt stängsel toppat med taggtråd som skiljer gårdarna mellan två flerfamiljshus åt.

Till det yttre lika; 13 respektive 14 våningar höga, med ett tiotal uppgångar vardera och snart 60 år på nacken.

Det är insidan som skiljer. Hyresrätter i det ena och bostadsrätter i det andra och vissa personer i bostadsrättsföreningen uppskattar inte ovälkommet besök från grannarna i allmännyttan.  

Taggtråd ska hålla hyresgäster borta

Stängslet står kvar och nu är fler på gång. Inte lika höga och utan taggtråd. 

Samtidigt skaver det fortfarande hos många, att grannarna och tillika arbetskollegor, klasskamrater, vänner baktalades i media och framförallt på sociala medier där kommentarer ofta antog osanningar och drog åt det rasistiska hållet när den kontroversiella ”lösningen” uppmärksammades.

Ett skräckexempel på hur "fakes news" tar fart menar boende på båda sidor.

– Det var inte kul att läsa de svepande kommentarerna i media om hur en representant för Befälsgatan anser att de boende i Poseidons hus missköter sig och att taggtrådsstängslet är något som vi alla här tycker är bra. Det finns många som bor här som tycker precis tvärtom, säger Stevan Tomulevski, bostadsrättsinnehavare.

Barn leker på varsin sida

Från sovrumsfönstret åtta våningar upp, tittar han ner på gården och följer staketets konturer med pekfingret i luften.

Tvillinghuset mittemot är inte helt fritt från problem. Det är Axel Lyckberg som bor där och representerar den lokala hyresgästföreningen noga med att poängtera.  

Missbrukare skapar otrygghet i Kviberg

– Det finns troligtvis några som är stökiga men som på alla ställen sköter sig 99,6 procent och är helt vanliga människor, säger han.

Därför blir taggtråden en snackis som sticker i ögonen. Särskilt på sommaren när barn leker på varsin sida. Det i sin tur föder en vi mot dem-attityd, menar Axel Lyckberg.

– Ett fysiskt stängsel skapar ett mentalt stängsel. Man kan höra våra hyresgäster säga saker som att: då borde deras barn inte få leka på vår lekplats eller dom borde inte få gå över vår gård för att komma till spårvagnen.

NYTT. Ytterligare staket har satts upp under hösten på bostadsföreningens område. Foto: Läsarbild

"Taggtråd - lätt svar på komplicerad fråga"

Både Stevan Tomulevski och Axel Lyckberg är överens - taggtråd löser inga problem. 

– Vill man komma åt orsakerna till otrygghet och stök i vårt område räcker det inte med att bygga ett taggtrådsstängsel. Problemen kommer finnas kvar utanför stängslet.

Istället försöker de främja grannsämjan och under året har den lokala hyresgästföreningen på Beväringsgatan startat upp en grannsamverkansgrupp och bjudit in alla på Befälsgatan.

För Stevan Tomulevski är det en självklarhet att vara delaktig.

– Grannsamverkan är inte till för att jaga bort någon utan för att ta snacket och hjälpa utsatta människor. När man mår dåligt är det lättare att göra sämre val.

Han menar att i grunden handlar det om ett större samhällsproblem.

– Alla har inte samma förutsättningar och när det brister måste samhället stå redo och erbjuda trygghet. Men istället blir det ofta lätta svar på komplicerade frågor – som taggtråd istället för samtal.

"Ingen ska behöva uppleva taggtråd i Kviberg"

TVILLINGHUS. De två flerfamiljshusen byggdes för omkring 60 år sedan. Foto: Lina Isaksson

Kort bakgrund:

När vissa personer i en bostadsrättsförening på Befälsgatan i Kviberg upplevde att de inte fick ha ha sin egendom i fred, sattes ett 2,5 meter högt staket upp runt gården för att förhindra ovälkomna gäster. I huset finns cirka 256 bostadsrätter.

Ett par år senare förstärkte föreningen stängslet med en kraftig taggtråd.

Flerfamiljhuset mittemot på Beväringsgatan förvaltas av det kommunala fasighetsbolaget Poseidon har cirka 458 hyresrätter.

Stevan Tomulevski vill se öppna gårdar och samtal istället för taggtråd. Foto: Lina Isaksson

Vi är GBG