Tandläkarmissen. En patient förlorade ögat efter tandläkarbesök. Foto: Mostphotos

Drog ut tand – förlorade ögat

En patient i västra Göteborg förlorade ena ögat i samband med ett tandläkarbesök. Det var när en tand skulle dras som en rad komplikationer uppstod och patienten blev av med mer än bara tanden.

  • Publicerad 14:11, 6 mar 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

På en tandklinik i västra Göteborg fick avlägsnandet av en tand digra konsekvenser för en patient.

Patienten hade vänt sig till allmäntandvården för att få en tand utdragen. I samband med operationen uppstod en blödning som fick omhändertas på sjukhus. Patienten medicinerades med det blodförtunnande läkemedlet Waran vilket skulle kunna vara en förklaring till den kraftiga blödningen.

– Vi har tydliga rutiner men att medarbetarna uppdateras och är uppmärksamma på dem är något vi får lyfta fram, säger tandvårdschef Anders Ljungné till Nyhetsbyrån Siren.

Dog efter bortglömd remiss

Väl på sjukhus behandlades patienten av en oralkirurg och i samband med det tillstötte flera problem vilket i slutändan ledde till att patienten förlorade ena ögat.

Nu har händelsen anmälts till inspektionen för vård och omsorg, ivo. Exakt hur dragandet av tanden kunde leda till att patienten förlorade ögat framgår inte i anmälan till ivo.

– Det har skett avvikelser från våra rutiner men de efterföljande komplikationerna på sjukhuset kan vi inte svara för. Det hela är förstås otroligt olyckligt, säger Anders Ljungné till Nyhetsbyrån Siren.

I vilken mån Folktandvården kan lastas för utgången i fallet är något som Anders Ljungné hoppas Inspektionen för vård och omsorg kan avgöra.

Larmet: Brister i sex av tio familjehemsplaceringar

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG