Drömmarnas kaj – båtarnas sista viloplats

Gullbergs kaj, Drömmarnas kaj och Gullbergs vass. Kärt barn har många namn. Följ med GöteborgDirekt på områdets resa från sprudlande hamnkvarter till nedgången men romantiserad plats.

  • Publicerad 12:00, 25 jun 2021

Drömmarnas kaj skulle kunna tolkas dubbeltydigt.

Sedan 1871 har båtarna rullat in till Gullbergs kaj.

Från att ha varit ett av Göteborgs tre vassbälten (tillsammans med Lundbyvassen och Tingstadsvassen) beslutade man sig, under 1800-talet, för att torrlägga området.

– Under 1800-talet växer Göteborg så att det knakar. Att ha ett så centralt beläget område som man inte använde tror jag upplevdes som ett slöseri med mark, säger Mattias Axelsson, historiepoddare och krönikör i GöteborgDirekt.

Muddret från Göta älv användes för att fylla igen våtmarken.

Gullbergs kaj växer fram

Men vad skulle då få ta plats på området Gullbergs vass? 1861 utlystes en tävling för att få in förslag på hur området skulle utformas.

– Det fanns två huvudförslag. I den ena planen föreställde man sig stora grönområden vid Skansen Lejonet och en avenyliknade gata med trädallé, säger Mattias Axelsson.

Varför blev det inte så?

– Jo, för i samma veva inleddes bygget av Sveriges järnvägsnät. Området som skulle ha blivit en ny stadsdel med kanaler och alléer blev istället ett stationsområde där man drar fram järnvägsspår. Under efterkrigstidens Göteborg planeras även för byggandet av en motorled, E45:an, vilket får som konsekvens att man river de flesta bostadskvarteren i Gullbergs vass.

Bostäderna ersätts av kontorsbyggnader och blir ett industriområde vilket leder oss in till hur Gullbergs vass upplevs i dag.

Pråmar och ångbåtar

Strövar man upp och ner längst med kajen är det lätt att blicken fastnar på det mångfald av fartyg som ligger förtöjda vid kajen. Farkoster som ser mer eller mindre sjödugliga ut.

– När Gullbergs kaj först började användas som just kaj var det pråmtrafik, ångbåtar och virkestransport som la till här. När kajen senare byggdes ut vid sekelskiftet användes den främst av gasverket som låg i närheten och industrirelaterad sjöfart då den typen av trafik flyttas från Lilla Bommen hit, säger Mattias Axelsson.

Under 1900-talet flyttar mer och mer av den tunga industritrafiken och hamnverksamheten till den andra sidan av älven. Gullbergs kaj blir en sista viloplats för uttjänta båtar.

– Under andra halvan av 1900-talet har Drömmarnas kaj etablerat sig som en fristad för de som inte har möjlighet att ha båtplatser på andra ställen med hög hyra. 1970 var hyran för en båtplats i princip obefintlig, säger Mattias Axelsson.

Dubbeltydigt namn

Den ideella fartygsföreningen Gullbergskaj bildades som en reaktion mot att Göteborgs hamn ville höja hyrorna med flera hundra procent. I dag består föreningen av ett sextiotal aktiva fartygsägare.

– Drömmarnas kaj skulle kunna tolkas dubbeltydigt. Å ena sidan skulle det kunna syfta på de brustna drömmarna om de fartyg som lade till vid kajen i väntan på att skrotas. Men det kan också vara kajen som tillhör "drömmarna", alltså de personer som har sina fartyg här, säger Mattias Axelsson.

Vill du veta mer om Drömmarnas kaj? Lyssna då på senaste avsnittet av GöteborgDirekts podd "Gator och torg i Göteborg".

Kärt barn, många namn:

• Namnet Gullberg kommer inte från någon person utan den branta berget Gullberg vid Göta älvs södra strand där Skansen Lejonet ligger.

• Fram till mitten av 1800-talet var det ett våtmarksområde bestående av vass, därav namnet Gullbergs vass.

• Namnet Drömmarnas kaj, nämns i GT 1969. Artikeln rör båtarna som ligger längst med Gullbergs kaj och beskrivs som: "trötta vrak i väntan på slutet vid de brustna drömmarnas kaj".

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12