Drömmarnas kaj hotad när kommunen ”städar upp”

Bevara Drömmarnas kaj! Nödropet kommer efter beskedet från kommunen att ”städa upp” på delar av kajstråket

  • Publicerad 10:43, 31 maj 2022

I norra änden av Gullbergskaj har en unik kulturoas uppstått. Platsen har vuxit fram genom åren av fria konstnärssjälar och ideella krafter.

I skogsdungen intill kajkanten arrangeras allt från konserter, poesikvällar till klädbytardagar och gatukonstjams av engagerade göteborgare.  

Nu står allt på spel. Kommunen som äger marken vill ”städa upp” i området. Det innebär att alla bodar och material ska bort redan i början av juni.

Beskedet har skapat stor som uttrycks i bland annat Göteborgsförslaget – ”Bevara Drömmarnas kaj!” – som i skrivande stund ha 480 röster.

– Vi som tycker om platsen har svårt att förstå varför man går på med en sådan oerhörd offensiv. Det kan vara förståeligt att de vill ha bort saker som inte har kontrakt men det är viktigt att ha ett historiskt perspektiv, säger Amanda Åberg, från föreningen Drömmarnas Konst & Kultur som står bakom Göteborgsförslaget.

"Gamla båtar sjunker"

Enligt trafikkontoret handlar det om att ställa i ordning platsen för att en ny arrendator ska ta över. Förutom att bodar ska bort från land, ska elva båtar fraktas bort i augusti.

– Vi har hyresgäster som betalar för sig men det finns även båtar i väldigt dåligt skick som ligger där olovligen. Det handlar om att gamla båtar sjunker och blir en kostnad för skattebetalarna, säger Jörgen Johansson på trafikkontoret.

Han tillägger:

– Bara för att man har en kajplats, har man inte hela kajen till sitt förfogande.  Därför vill vi städa på land också.

Drömmarnas kaj – båtarnas sista viloplats

Många anser att platsen är unik just för att den har uppstått utan riktlinjer, finns det inget värde i att bevara det?

– Tanken är att få till något bra här för framtiden. Vi ska försöka göra en överlåtelse till Fartygsföreingen som kan möjliggöra för nya båtar och kulturskatter. Vi vill även förlänga gångstråket så att det blir ett större område att flanera på för allmänheten.

Amanda Åberg önskar in i det sista att stadens beslutsfattare ser värdet i den unika platsen.   

– Kommunen förstår inte hur många ideella timmar, alltså gratis timmar, som läggs ner på sådant som många göteborgare uppskattar. Den fria konsten är viktigt för demokratin, den är inbjudande typ av skapande där alla får vara med. Där alla har möjlighet att göra ett avtryck på den platsen man lever.

Sista dagarna. Trafikkontoret vill forsla bort bodar och containrar som står på kommunens mark utan kontrakt. Foto: Markus Andersson

Gullbergskaj

Kajen består av två delar, där Fartygsföreningen förvaltar den södra delen och kommunen förvaltar den norra.

Läs mer om vad Fartygsföreningen, tänker kring förslaget att att ta över och förvalta hela kajen, i nästa nummer av GöteborgDirekt.

Kulturskatter. Många göteborgare känner oro för att den fria konsten inte längre får ta plats i staden. Foto: Markus Andersson

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44