Drömmen om cykellopp i Angered förverkligas

Angereds kanske första cykellopp nalkas. Men att cykla och delta i ett lopp är inte självklart för alla. Därför vill arrangören tona ner prestation och istället fokusera på rörelseglädje. ”Det blir en folkfest på hjul”, säger projektledaren som efterlyser lånecyklar.

  • Publicerad 13:44, 12 sep 2019

– Idén föddes när jag var ute och motionscyklade runt hela Angered. Det är så vackert här och jag tänkte att fler borde få uppleva det, säger Ola Terlegård, ordförande för hyresgästföreningen i Hammarkullen och projektledare för Angereds cykellopp.

Det var förra hösten som 18 lokala hyresgästföreningar nappade på idén. Samtidigt drömde Ali Forootan från nystartade Angered cykelförening om ett cykelevent i området.

I början av året upptäckte de två cykelentusiasterna att de delade dröm och efter månader av planerade är det nu dags för Angereds cykellopp.

Eller rättare sagt loppen. Det finns något för alla; barnlopp, tävlingslopp och motionslopp.

För att äga en cykel eller ens tänka tanken att delta i ett cykellopp är inte en självklarhet för alla. Därför vill Ola Terlegård avdramatisera det hela.

– Motionsloppet är kort, enkelt och lustbetonat. Det är ingen tävling utan alla cyklar hur långsamt dem vill och vi har många funktionärer på banan. Det ska vara roligt, man cyklar tillsammans som en stor folkfest på hjul.

Mannen som inte kunde sluta cykla

"Cykling - pusselbit i ett hållbarare samhälle"

Banan går över Storås, Linnarhult och Gunnilse och tillbaka med start och mål i Angeredsparken. Där kommer en servicehörna och lånehjälmar vara tillgängliga och för dem som är först till kvarn – lånecyklar.

– Hittills har jag har bara hittat fyra cyklar att låna ut. Det bästa vore om vi hade massa lånecyklar på plats men det är något som vi kan utveckla till nästa år, säger Ola Terlegård.

Förhoppningen är att loppet är början på något nytt. Det handlar om att främja dels folkhälsan i Angered dels miljön, menar Ola Ternegård.

– Cykling är en pusselbit i ett hållbarare samhälle. Vi som förening tycker det är oroväckande med utveckling i kollektivförening där taxorna höjs. Det slår jättehårt mot folk i Angered och då är cykeln ett viktigare alternativ, säger han och fortsätter:

– Hyresgästföreningen har mer och mer börjat tänka på hur lokalsamhällena runt bostadsområdena er ut. Vi är inte bara intresserade av lägenheten, trapphuset, tvättstugan utan har mer och mer funderat på hur ett lokalsamhälle kan bli hållbart och vara basen för ett gott hem och bostad.

Hög rörelseenergi på cykelläger i Kviberg

Unikt hockeymöte i Angered

Om Angereds cykellopp

När: 14 september

För info och anmälan: Angered Cykellopp

Motionsloppet: 6 km långt och tar 15-20 min att cykla om du är snabb och ca 30-45 min om du tar det riktigt lugnt. I motionsloppet är det inte tidtagning.

Tävlingsloppet: Loppet går tre varv på en bana vilket totalt blir 18 km. Alla deltagare i tävlingsloppet får en individuell tid. De första 500 metrarna ut från Angeredsparken är utan tidtagning. Därifrån cyklar man lugnt till tidtagningen som börjar på Ekevadsvägen.

Tävlingsloppet har tre startgrupper beroende på hur snabbt du cyklar.

De tre snabbaste i tävlingsloppet tilldelas ett enklare pris. Prisutdelning sker kl 16.15 i Angeredsparken.

Övrigt: Som deltagare i motionsloppet eller tävlingsloppet har du möjlighet att vara med i ett cykellotteri som kommer ha dragning samtidigt som prisutdelningen.

Åldersgränser: Tävlingsloppet: 15 år, Motionsloppet: 13 år, 6-12 år krävs vuxens sällskap. Barnloppet: 2-7 år

Pris: 50 kr att delta i tävlings- och motionsloppet. Barnloppet är gratis

För alla. Tävlingslopp, barnlopp och motionslopp finns att välja på för alla som vill delta. Foto: Hendrik Zeitler

Så lång tid tar det från Angereds centrum till:

Hjällbo-17 minuter
Eriksbo – 15 minuter
Hammarkullen – 14 minuter
Gårdsten – 16 minuter
Lövgärdet -16 minuter
Rannebergen – 15 minuter
Agnesberg – 13 minuter
Surtesjön – 18 minuter
Smörvattnet – 24 minuter
Hisingsparken – 49 minuter
Gråbo – 59 minuter
Kungälv – 35 minuter
Kungsportsplatsen – 45 minuter

Vi är GBG