Grusade planer. Lena Aldergren, delägare i JPA Fastigheter, upplever att de blivit motarbetade av kommunen i sina planer för Nya Grimmered. Foto: Johanna Roos

Drömmen om nya Grimmered grusad

Efter tio års arbete tvingas Lena och Johan Aldergren på JPA Fastigheter att ge upp planerna på ett levande handelsområde i Grimmered. De anklagar nu kommunen för att ha agerat oseriöst.

  • Publicerad 08:01, 2 apr 2020

Vi har lagt ner både mycket jobb och runt en miljon kronor på utredningar helt i onödan.

Tio år har gått sedan JPA Fastigheter köpte tre fastigheter på Klangfärgsgatan i Grimmereds industriområde med en nyskapande dröm: Ett levande torg med livsmedelsbutik, café, kanske en saluhall och bostäder – en vision de trodde låg i linje med Göteborgs stads program för området.

Men redan i den inledande dialogen med kommunen stötte de på motstånd.

– Handläggaren gjorde klart att livsmedelsbutik kunde vi glömma. Handeln var redan överetablerad, men det saknades studier, säger Lena Aldergren.

På uppdrag av kommunen anlitade fastighetsägarna konsultföretaget WSP som enligt deras uppgifter gav önskat resultat på både handels- och trafikutredningen.

– Ändå satt kommunen och bromsade detta av okänd anledning. För varje krav vi uppfyllde kom ett nytt.

Omtvistat bostadsbygge på gång i nya Marconi Allé

Lidl fick öppna

Till sist kom ett positivt planbesked 2015, dock med en brasklapp: Beräknad start först flera år senare.

– Sedan har det bara fortsatt att förhalas och nu helt runnit ut i sanden. Vi har lagt ner både mycket jobb och runt en miljon kronor på utredningar helt i onödan.

Förra året kom nästa bakslag: Lidl öppnade en butik på Lergöksgatan – bara 200 meter därifrån.

Enligt Martin Storm, avdelningschef på stadsbyggnadskontoret, ingick den i planen för Bostad 2021, som en närbutik för det nya bostadsområdet.

Lena Aldergren menar att den planen måste ha tillkommit långt efter deras ansökan.

– Vi har trott på de professionella processerna och uppfattar kommunens agerande som oseriöst.

Nu har JPA Fastigheter istället valt att ta in hyresgäster inom ramen för den nuvarande planen, bland annat en möbelbutik, men mer vill de inte säga.

– Det är sekretess. Vi kan inte äventyra fler planer nu, men det kommer bli bra i slutändan.

Oönskad konkurrens

Fastighetsdirektören Martin Öbo kan inte svara specifikt på varför ärendet dragit ut på tiden då han inte själv varit direkt delaktig i arbetet, men säger att man framför allt sett till två aspekter:

– Den ena var att man ville se att handeln på redan etablerade platser skulle kunna växa och blomstra, Opaltorget till exempel. Den andra var att vi ville undvika ytterligare trafikbelastning på Västerleden.

Enligt Lena Aldergren går båda påståendena tvärt emot vad utredningarna visat.

– Man undrar om kommunen ens har läst rapporterna.

Frölundas sjukhus kan bli lägenheter

Nya Opaltorget breder plats för trygghet

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57