Grusade planer. Lena Aldergren, delägare i JPA Fastigheter, upplever att de blivit motarbetade av kommunen i sina planer för Nya Grimmered. Foto: Johanna Roos

Drömmen om nya Grimmered grusad

Efter tio års arbete tvingas Lena och Johan Aldergren på JPA Fastigheter att ge upp planerna på ett levande handelsområde i Grimmered. De anklagar nu kommunen för att ha agerat oseriöst.

  • Publicerad 08:01, 2 apr 2020

Vi har lagt ner både mycket jobb och runt en miljon kronor på utredningar helt i onödan.

Tio år har gått sedan JPA Fastigheter köpte tre fastigheter på Klangfärgsgatan i Grimmereds industriområde med en nyskapande dröm: Ett levande torg med livsmedelsbutik, café, kanske en saluhall och bostäder – en vision de trodde låg i linje med Göteborgs stads program för området.

Men redan i den inledande dialogen med kommunen stötte de på motstånd.

– Handläggaren gjorde klart att livsmedelsbutik kunde vi glömma. Handeln var redan överetablerad, men det saknades studier, säger Lena Aldergren.

På uppdrag av kommunen anlitade fastighetsägarna konsultföretaget WSP som enligt deras uppgifter gav önskat resultat på både handels- och trafikutredningen.

– Ändå satt kommunen och bromsade detta av okänd anledning. För varje krav vi uppfyllde kom ett nytt.

Omtvistat bostadsbygge på gång i nya Marconi Allé

Lidl fick öppna

Till sist kom ett positivt planbesked 2015, dock med en brasklapp: Beräknad start först flera år senare.

– Sedan har det bara fortsatt att förhalas och nu helt runnit ut i sanden. Vi har lagt ner både mycket jobb och runt en miljon kronor på utredningar helt i onödan.

Förra året kom nästa bakslag: Lidl öppnade en butik på Lergöksgatan – bara 200 meter därifrån.

Enligt Martin Storm, avdelningschef på stadsbyggnadskontoret, ingick den i planen för Bostad 2021, som en närbutik för det nya bostadsområdet.

Lena Aldergren menar att den planen måste ha tillkommit långt efter deras ansökan.

– Vi har trott på de professionella processerna och uppfattar kommunens agerande som oseriöst.

Nu har JPA Fastigheter istället valt att ta in hyresgäster inom ramen för den nuvarande planen, bland annat en möbelbutik, men mer vill de inte säga.

– Det är sekretess. Vi kan inte äventyra fler planer nu, men det kommer bli bra i slutändan.

Oönskad konkurrens

Fastighetsdirektören Martin Öbo kan inte svara specifikt på varför ärendet dragit ut på tiden då han inte själv varit direkt delaktig i arbetet, men säger att man framför allt sett till två aspekter:

– Den ena var att man ville se att handeln på redan etablerade platser skulle kunna växa och blomstra, Opaltorget till exempel. Den andra var att vi ville undvika ytterligare trafikbelastning på Västerleden.

Enligt Lena Aldergren går båda påståendena tvärt emot vad utredningarna visat.

– Man undrar om kommunen ens har läst rapporterna.

Frölundas sjukhus kan bli lägenheter

Nya Opaltorget breder plats för trygghet

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20