Utryckning. Nu ska drönare kunna undsätta personer som drabbats av hjärt stopp. Foto: SOS Alarm

Drönare ska rycka ut vid hjärtstopp

I juni blir drönare en del av alarmeringskedjan hos SOS Alarm. Tillsammans med det Göteborgsbaserade teknikföretaget Everdrone samt Karolinska institutet finns ambitionen att öka överlevnadschanserna för hjärtstopp.

  • Publicerad 10:23, 4 jun 2020

"Första minutrarna är otroligt viktiga"

Under sommaren kommer tre drönarsystem placeras ut i Kungälv, Torslanda samt i Fiskebäck, samtliga inom Säve flygplats kontrollerade luftrum. Detta är en del av ett projekt som Karolinska Institutet, SOS Alarm och teknikföretaget Everdrone bedriver.

Initialt kommer studien att koncentreras till Göteborgs och Kungälvs kommun, med uppemot 80 000 boende inom området, med ambitionen att utvidga användningen till flera platser i Sverige under kommande år. Detta är första gången i världen som drönare är en så pass integrerad del av alarmeringskedjan.

– Det är kombinationen av aktörer som är nyckeln till att vi kan genomföra det här, säger Mats Sällström, VD för Everdrone.

Hjärtstopp är ett tillstånd då tiden är en avgörande faktor. Här ska drönarna kunna skickas ut i samband med att SOS alarm tar emot larm om hjärtstopp, utrustade med en hjärtstartare. Drönaren vinschar sedan ner en hjärtstartare till platsen för det misstänkta hjärtstoppet. Man kommer även kunna motta instruktioner för användning från operatören på SOS alarm.
Endast 10% överlever i dagsläget ett hjärtstopp, vilket är oacceptabelt, menar Mats Sällström.

– De första minutrarna är otroligt viktiga. Vi vill kunna nå ut med vård snabbare för att öka överlevnadschanserna.

Pilotprojektet kommer pågå mellan 1 juni till och med 30 september.

Vi är GBG