Drop in-dop – enkelt och festligt

Dopet ska inte handla om pengar eller tid. Därför fixar Högsbo Församling drop in-dop och bjuder på allt från dopklänning till tårtkalas. "Dopet är ett värdefullt och fint tillfälle i ett familjs liv och då vi vill göra det enkelt", säger församlingsherde Lisa Westberg.

  • Publicerad 13:33, 7 mar 2018

Efteråt bjuder församlingen på tårta och kaffe i församlingssalen. Och då kan man naturligtvis bjuda med hela tjocka släkten om man vill.

Snart är det dags för årets drop in-dop i Högsbo kyrka. En sex år gammal tradition som blivit poppis i området.

– Utifrån våra ögon sett är det populärt. Det brukar komma omkring fem till sex familjer, och en och annan lite äldre person. Det är ungefär så många som vi hinner med på en dag, säger Lisa Westberg, församlingsherde, Högsbo församling.

Tanken är att drop in-dopet ska vara en festlig högtid men samtidigt anspråkslös och tillgänglig för alla. Oavsett plånbok eller levnadsförhållande.

– Dopet kan vara en kostnadsfråga för en del, man har kanske inte tid eller råd att dra i gång de stora dopen som det ofta är i dag. Det ska vara enkelt att komma förbi en kyrka och döpa sitt barn.

Färre döps men inte orsak till drop in

I takt med att fler går ur kyrkan har även antal dop minskat över längre tid. På 70-talet döptes omkring 80 procent av alla nyfödda. I dag är siffran omkring 44 procent för hela landet och ännu lägre i Göteborg där knappt en tredjedel av alla nyfödda döps. Men drop in-dopet är inte en reaktion på den trenden, menar Lisa Westberg.

– Detta är inget inlägg i den diskussionen. Det bor jättemånga barn i Högsbo, det flyttar in fler och fler. Vi vill visa att detta är ett värdefullt och fint tillfälle i en familjs liv och då vi vill göra det enkelt och lättillgängligt, säger hon. Drop in-dop kan också vara en möjlighet för en äldre person som länge funderat på att döpa sig, att faktiskt ta steget.

Bjuder på tårtkalas

Drop in-dopet går till som ett traditionellt dop. Det erbjuds först ett samtal om vad dopet och medlemskapet i svenska kyrkan innebär. Därefter sker själva dopritualen i kyrkan med psalmer och textläsning. Sedan ska det firas.

– Efteråt bjuder församlingen på tårta och kaffe i församlingssalen. Och då kan man naturligtvis bjuda med hela tjocka släkten om man vill, säger Lisa Westberg. Tar man dit 50 pers så är det bra att vi vet det så att tårtorna räcker. Men är det, vad man vill så är vi med på den festen.

Drop in dop i Högsbo kyrka

24 mars mellan 11.00-14.00 i Högsbo kyrka.

Församlingen står för musiker, präst, ev. dopklänning och efterföljande tårta och kaffe.

Det går bra att ta med släkt och vänner, och det går lika bra att komma ensam.

Det finns ingen åldersgräns för dop i Svenska kyrkan. Oftast tänker vi på små barn när vi tänker på dop, men alla som vill döpas är välkomna oavsett ålder.

När ett barn ska döpas behöver båda vårdnadshavarna vara överens om det och barn över 12 år behöver samtycka till det.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG