Tillbyggt. I den nya tillbyggnaden till Drottning Silvias barnsjukhus ryms både operationssalar som lekterapi. Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Drottningen och Leksell nyinviger barnsjukhuset

Den nya tillbyggnaden av Drottning Silvias barnsjukhus var klar tidigare i år. Med ett förbättrat pandemiläge är det nu dags för drottningen själv att komma och inviga sjukhuset som bär hennes namn.

  • Publicerad 11:53, 4 okt 2021

I den nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus finns operationssalar men den senaste utrustningen och vårdavdelningar med enkelrum så att vårdnadshavare kan sova över medan barnen får behandling på sjukhuset.

I samma byggnad finns även lekterapin som spelar en viktig roll i att ge barn en positiv upplevelse i samband med sjukhusvistelsen. På Drottnings Silvias barnsjukhus erbjuds verksamhet i bland annat en snickeriverkstad, musikstudio och bibliotek.

– Ingen kan vara stoltare än jag. Med vår nya byggnad är Drottning Silvias barnsjukhus världens modernaste. Här bedrivs redan en specialistvård som är världsledande. Och nu har vi en miljö som verkligen gynnar återhämtning och hälsa, säger professor Ian Milsom, chef över barn- och kvinnosjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Digitalt och på plats

Redan i mars stod den nya tillbyggnaden redo att ta emot patienter, men på grund av hur smittspridningen såg ut då, var det inte läge att bjuda in gäster till en invigningsceremoni.

Invigningen flyttades istället till hösten, och arrangeras den 15 oktober. På grund av att sjukhuset fortsatt har besöksrestriktioner för att skydda infektionskänsliga patienter så kommer endast en mindre grupp få vara på plats, medan övriga bjuds in till att följa eventet digitalt istället.

Men stjärnglans kommer det trots allt att bli. Till invigningen är Drottning Silvia inbjuden då sjukhuset bär hennes namn sedan 1999. Hon ska tala och formellt inviga sjukhuset tillsammans med barn och sjukhusclowner.

Popartisten Leksell inbjuden

Det blir även flera musikaliska inslag. GöteborgsOperans barnkör kommer att framföra specialkomponerad musik till sjukhuset och omåttligt populäre Torslandasonen Victor Leksell väntas uppträda.

Prisad. Popartisten Victor Leksell sjunger på nyinvigningen av Drottning Silvias barnsjukhus. Foto: Alexander Donka /Sveriges Radio

Talar. Drottning Silvia kommer till nyinvigningen av barnsjukhuset som bär hennes namn. Foto: MICHAEL ERHARDSSON

Drottning Silvias barnsjukhus:

• Utför högspecialiserad vård för barn och unga från hela landet.

• Har flera uppdrag för nationell högspecialiserad vård.

• Har 190 000 sjukvårdande besök varje år.

• Har 10 000 vårdtillfällen i slutenvård varje år.

• Har 55 000 besök på barnakuten varje år.

Källa: SU

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20