Ludum UF. Amanda Gibrand, ekonomiansvarig, Celine Rydén, vd, Hanna Ivarsson, produktansvarig, Anna Jaup Mignogna, säljansvarig, Liv Blomster, marknadsansvarig Foto: Privat

Dubbel omtanke bakom elevernas memoryspel

Med teckenspråkstolkade bilder målade av barn som legat på sjukhus ska memoryspelet som tagits fram av UF-företaget Ludum skapa förståelse för barns olika förutsättningar. Liv Blomster från Lindås är en av de drivande bakom idén.

  • Publicerad 11:50, 20 jan 2021

De är så ödmjuka inför deras situation, trots att de går igenom så otroligt mycket med operationer och sjukhusvistelser.

Tillsammans med fyra klasskamrater på ekonomiprogrammet på Kitas gymnasium ville 18-åriga Liv Blomster från Lindås att deras UF-företag Ludum UF skulle bidra till en god sak.

Affärsplanen resulterade i ett memoryspel där alla brickor är handmålade av barn som legat inne på sjukhus i Göteborg. Bilderna är dessutom teckentolkade utifrån metoden TAKK, som en stöd i kommunikationen.

Tio procent av intäkterna från försäljningen går dessutom till Ronald McDonald Hus, som är ett tillfälligt boende för familjer med svårt sjuka barn.

– Vi ville tillsammans med barnen skapa ett roligt spel som samtidigt ökar medvetenhet kring att inte alla föds med samma förutsättningar, säger Liv Blomster, som är marknadsansvarig.

Fint pris för ätbara kexskedar

Fått perspektiv

Genom Ronald McDonald Hus fick de kontakt med fyra barn som tidigare bott där med sina familjer och som mer än gärna ville vara med och rita de 20 bilderna till memoryspelet.

– Det har varit så otroligt häftigt att träffa de här barnen. De är så ödmjuka inför deras situation, trots att de går igenom så otroligt mycket med operationer och sjukhusvistelser.

Tanken med teckentolkningarna är, förutom att göra spelet mer tillgängligt för alla barn, att skapa förståelse för olikheter.

– Barn som har fått prova spelet har blivit nyfikna på vilka barn som har ritat och även på att försöka tyda teckenspråkstolkningarna, säger Liv Blomster.

UF-företag

Ett UF företag är ett företag som drivs av ungdomar som går sista året på gymnasiet (vanligtvis ett program med ekonomisk inriktning).

Företaget drivs under ett år och fungerar precis som ett vanligt företag med vissa undantag.

Alla ungdomar som driver företag organiseras genom Ung Företagsamhet som arrangerar olika tävlingar, mässor med mera.

Man driver ett UF företag för att i första hand få prova på att driva ett företag rent praktiskt.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG