Dubbelt Göteborg för Alcazar

Alcazar tackar för sig både storslaget och rejält med diskokulan i topp. Så i höst kommer tack och adjö-showen till Göteborg. Men först Westpride. – Vi vill sluta med en bigbang, säger Tess Merkel.

  • Publicerad 12:00, 1 maj 2018

Tess Merkel berättade i höstas, ungefär då Alcazar deltog i Julgalan fram mot november, december. Hon ville sluta och med det också avveckla det som hon en gång var med och startade tillsammans med Andreas Lundstedt och Annikafiore 1998.

– Att sluta kommer bli stökigt. Det är ju trots allt 20 år av känslor och allt som kommer komma upp på ytan, säger Tess Merkel.

Andreas Lundstedt är fortfarande rörd och torkar tårarna.

– Vi har tagit bragdguld i disco genom sorg och lycka. Det här är mitt liv från det jag var några och 20, säger han.

– Det är inte så konstigt att det känns. Dessutom har jag blivit en bekräftelsejunkie... ja, både vad det gäller pengar, identitet och bekräftelse på scen.

Lina Hedlund fortsätter:

– Vi är ju i separation, men vi ligger ju fortfarande med varandra.

Jo, så är det. Alcazar har bestämt sig för att separera, men det ska göras med buller och bång, glam, dans och sång.

Först kommer gruppen att framträda på Europride den 18 augusti i Göteborg, där den nyskrivna låten "In the name of love" kommer spelas. Men Alcazar nöjer sig inte. I höst kommer trion till the Theatre då deras finalshow, som startar den 5 oktober i Halmstad, gör ett rejält showstopp i Göteborg mellan 22 november och 15 december.

– Först en känslomässig krasch. Sedan bygga upp detta, säger Tess Merkel.

– Varje spektrum i discokulan ska hinna läka under tiden.

Så Alcazar siktar på en Grand Final, men var den sedan kommer ske är fortfarande hemligt. Min tes om Globen, som en gigantiskt discokula som sedan stiger mot himlen, tas emot med både entusiasm och hemlighetsfulla leende. Men en sak är säker, de tre gillar att få möta Göteborgspubliken. Det var här, på Rondo 2015, som de knockade allt motstånd med dansanta showen "Disco defenders", höjdpunkten på karriären. Den som nu alltså ska krönas en finalvända som inte ska lämna någon Alcazarfan i sticket.

– Vi vet att vi kommer bli saknade och vi kommer sakna det här, säger Andreas Lundstedt.

Trots att Andreas Lundstedt fortfarande blir rörd vid tanken på att Alcazar ska sluta är han och de andra peppade för finalrundan.

– Ja, det ska bli skönt att sluta på topp, säger han och ler.

– Vi ska sluta med en bigbang, lovar Tess Merkel.

Är det så att turnén också blir en terapi inför skilsmässan?

– Ja, eller ett år för att fröjdas och glädjas, menar Tess Merkel.

Andreas Lundstedt är också tveksam.

– Jag har svårt att se det som terapi. Men det bestämmer var och en. Däremot tror jag att jag behöver gå på krishantering när allt är över. Jag har ingen aning om hur jag kommer reagera efter sista giget.

– Alcazar står för en känsla av fest, empati och glädje. Det vi gör nu är att manifestera våra 20 år. Vårt uppdrag är slut, säger Lina Hedlund.

– Så, visst, det kan finnas skäl till lite dansterapi.

Alcazar 20 år

Är: Tess Merkel, Andreas Lundstedt och Lina Hedlund.

Startade: 1998, då Alexander Bard behövde någon som kunde framföra några låtar han skrivit. Uppdraget gick till Andreas Lundstedt som kontaktade Tess Merkel och Annikafione. 2002 blev Barbados Magnus Carlsson gruppens fjärde medlem. 2007 slutade både han och Annika Fione. Lina Hedlund kom med.

Har: Varit med i Melodifestivalen 2003, 2005, 2009, 2010 och 2014.

Hitlåtar: "Crying at the discoteque" (2000), "Not a sinner nor a saint" (2003), "Stay the night" (2009) med flera.

Aktuella: Med Europridelåten "In the name of love", spelning på Westpride i Göteborg 18 augusti och showen "20 years of disco – mission completed" på Gothia Towers the Theatre 22/11–15/12.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG