Foto: Edith Camilla Svensson

Dubbelt upp med bostäder på nya Radiotorget

Bostadsbolagets plan om 50 lägenheter gavs planbesked av byggnads-nämnden. Men det finns ytterligare en plan för torget: 50 lägenheter till. Totalt 100 lägenheter på nya Radiotorget.

  • Publicerad 10:19, 23 feb 2015

Samtidigt som byggnadsnämnden på sitt senaste sammanträde beslöt meddela Bostadsbolaget att kommunen kommer starta detaljplan för nya Radiotorget, så väljer man också att slå ihop planen med en annan detaljplan vid torget. Den detaljplan som fastighetsnämnden fått in från Seniorgården AB, där JM AB är moderbolag, och som vill bygga ett flerbostadshus med cirka 40-50 seniorbostäder.
Ytan där seniorbostadshuset i så fall ska byggas är direkt norr om torget, på ytan där lekplatsen ligger idag. I stadsbyggnadskontorets bedömning av Seniorgårdens förfrågan skriver kontoret att ett nytt bostadshus, med cirka 40 lägenheter, som är väl utformat kan vara välgörande för handeln.
Kontoret skriver också att det nya husets arkitektur ska vara anpassad till de befintliga byggnaderna runt torget, att den breda trappan i torgets norra del ska bibehållas och rustas upp och att lekplatsen ska kompenseras, och skulle kunna flyttas ner på torget eller längre in i parken.

Nio våningar

Som Tidningen Väster tidigare berättat finns det planer på att bygga cirka 50 bostäder på Radiotorget.
Planerna går ut på att riva stora delar av de befintliga byggnaderna, så som Forumbyggnaden och restaurangbyggnaden, och istället bygga ett punkthus på cirka nio våningar med 30-35 lägenheter och bygga ny byggnad i två plan med butiker och verksamheter i bottenplan med tre bostäder på övre plan.
På slänten bakom (väster om) restaurangbyggnaden vill man bygga ett lamellhus med cirka 14 lägenheter sin klättrar uppför berget. Det förslaget skapar cirka 50 nya bostäder vid torget.
Janne kommenterade den förra artikeln om Radiotorget i november 2014: ”Det är helt oacceptabelt att riva och förändra Järnbrotts torg och förstöra ett kulturhistoriskt torg och bygga höghus. Hur tänker man egentligen?” frågar han och menar att Bostadsbolaget inte har någon känsla för trivsel och nytta eftersom de som bor runt torget saknar gamla Ica. ”På sextiotalet tänkte man på närhet till affärer, men nu verkar man bygga bort detta och fösa in människor som boskap i dåliga lägenheter för att tjäna pengar på höga hyror. Vem vill bo så?” och avslutar med: ”Ni rör inte Järnbrotts torg! Och sluta förstör Göteborg!”

MER OM Radiotorget


• Radiotorget i Järnbrott byggdes 1953 och invigdes året därpå. Det betecknades som ett satellittorg, ett nytt koncept för torg utanför stadskärnan.

• Radiotorget kom till efter en amerikansk förebild och var det första i sitt slag i Sverige och ett av de första i Europa.

• På femtiotalet vallfärdade europeiska stadsdbyggnadsexperter till Göteborg och Järnbrott för att beskåda torget.

• Radiotorget, liksom de flesta bostadshusen, ritades av Jan Wallinder och Sven Brolid.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47