Arrangör och artist. El Perro del Mar, det vill säga Sarah Assbring, är både kurator och uppträdande artist under Clandestinofestivalen. Foto: Pressbild

Dubbla jobb för Sarah Assbring med Clandestinofestivalen

Som El Perro del Mar är Sarah Assbring inte bara aktuell som artist. Hon är också en av bokarna till årets Clandestinofestival. – Det har varit väldigt roligt – och intensivt, säger hon.

  • Publicerad 16:16, 5 jun 2019

När Clandestinofestivalen startar 6 juni är det med ett fullmatat program på flera scener runt om i Göteborg.

För Sarah Assbring har festivalen blivit speciell. Inte bara för att hon som El Perro del Mar ska uppträda tillsammans med El Sistema och gästartisterna José González och Miriam Mariam the Believer. Hon är också gästbokare på festivalen.

– Det är oerhört mäktigt, säger hon, som fick erbjudandet från Clandestinofestivalens eldsjäl Aleksander Motturi.

– Ja, han är en evigt brinnande själ i detta. O'boy vad jag har lärt mig mycket. Jag fick först frågan om jag ville vara med och kurera festivalen, sedan kom frågan om att spela.

För Sarah Assbring, uppvuxen i Göteborg, var det svårt att välja bort något av alternativen, så det blev båda.

– Att vara med El Sistema var ju något som inte gick att tacka nej till. Det ska bli magiskt, säger hon om mötet mellan ungdomsorkestern med bas i Hammarkullen, startad av dirigenten Gustavo Dudamel, och kollegorna José González och Mariam the Believer.

– Vi har hållit på rätt länge med det här, med arrangemangen. Men på scen har vi inte möts ännu. Det här är ju en idé från Aleksander Motturi, som är oerhört spontan, men som också bär igenom sina idéer. Han kan ha, till synes, helt vansinniga idéer. Men tror han att det går att genomföra dem så gör det det.

Tillsammans med Mariam Wallentin från Mariam the Believer är hon alltså gästkurator. Sarah Assbring berättar:

– Jag såg fram emot att få boka mina favoritartister och visste precis vilka jag skulle försöka få hit. Men när jag tittade tillbaka såg jag att dem har ju Aleksander Motturi redan bokat. Han har en sådan koll och fingertoppskänsla, där flera band som varit på Clandestino sedan blivit stora.

Sarah Assbring är fylld av vördnad inför Aleksander Muttoris drivkraft och menar att han har en förmåga att med sin gränslösa festival lyckas sätta på kartan hur musiken ska bli.

– Han har sagt att Way out West ligger tre till fyra år efter. Det kanske låter skrytsamt, men han har rätt, menar hon.

– Clandestino borde ha en råstor publik. Ta programmet och läs det, känn sedan att "missar du det här, missar du allt!". Det här är chansen att se artister på en intim scen som sedan bara kan ses i större sammanhang, uppmanar hon.

Clandestinofestivalen pågår mellan 6 juni och 9 juni.

Clandestinofestivalen

Är: Clandestino Festival skapades ursprungligen i syfte att ge uppmärksamhet åt fallet Peter Ekwiri – son till ugandisk far och sudanesisk mor – som föll offer för svensk flyktingdumpning i Ghana. Bland andra asylsökanden som klassificerats med “okänd identitet” skickades Peter Ekwiri tillbaka till sitt påstådda hemland – ett land som han tidigare aldrig hade satt sin fot i – där han hamnade i fängelse i tre år utan rättegång. Mötet med Ekwiri i Ghanas huvudstad Accra 2003 blev startskottet till den första upplagan av Clandestino Festival vilket också förklarar dess namn.

Artister: Ozzy (Swe), Bonga (Angola), Bbymutha (US), Badgyal (ES), Sibusile Xaba (ZA),Farida Muhammad Ali (IQ/NL), Tartit (ML), Gyða Valtýsdóttir (IS]) Alice Boman (SE), Cüneyt Sepetçi (TR), Bambii (CA), Kelman Duran (DO/US) och Gidge (SE) samt specialprojektet El Sistema med El Perro Del Mar, Mariam the Believer och José González. 

Pågår: Clandestino Festival äger rum 6-9 juni men har tjuvstartat med klubbkvällar under våren. 

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11