Dubbla känslor när Rannebergen stryks från polisens lista

Vissa tycker att det har blivit bättre, andra tycker fortfarande att Rannebergen känns otryggt ibland. Att området inte längre klassas som utsatt av polisen skapar dubbla känslor. "Finns oro att det blir ett incitament att sluta satsa här", säger Sara Lesch, fritidsgården Fjället.

  • Publicerad 17:53, 14 okt 2021

Rannebergen är mitt hem och vi alla som bor här känns som en enda stor familj

Ahmad Ali skyndar mot hållplatsen där buss 76 snart ska åka vidare mot Angered centrum. Han jobbar i Rannebergen och är på väg hem efter ett långt nattpass.

– Nu när det börjar bli mörkt händer det att jag känner mig otrygg när jag går förbi de tomma centrumlokalerna och när folk hänger utanför, säger han.

Helt tvärtom känner 29-årige Mohammed Anas som bott i Rannebergen i fyra år.

– Jag jobbar på ett bageri i Brunnsbo och åker till jobbet lite olika tider på dygnet, men känner mig aldrig otrygg här. Det är ett lugnt område.

Mohammed får medhåll av Sture Hedlund, 73 år, som kommer promenerandes i riktning mot Rannebergsskolan efter ett möte på träffpunkten för seniorer.

– Jag har bott här sedan -72 och trivs väldigt bra, annars skulle jag ha flyttat härifrån. Att Rannebergen var med på polisens lista visste jag knappt om. Jag har alltid känt mig trygg här, säger han.

Finns det något du saknar?

– Att det inte finns någon affär i centrum längre. Det är synd!

"Har blivit bättre"

Under torsdagen stod det klart att Rannebergen tas bort från polisens lista över utsatta områden. Listan syftar till att visa vilka områden i Sverige där kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

Här är polisens lista över utsatta områden i Göteborg

Samma dag bjöd Moderaterna in till pressträff på fritidsgården Fjället. Här fanns representanter från Socialnämnd Nordost och AB Framtiden. Men även Amira Fahed, Christoffer Zora samt Neda Abdelrehim som bor i Rannebergen och brukar vara på fritidsgården.

– Det var läskigt att gå ut förut när det var skjutningar här. Men det har blivit bättre nu. Man har till exempel byggt en lekplats och fritidsgården är en jättebra och trygg plats, tycker 15-åriga Amira Fahed.

– För några år sedan var det jättemycket konflikter här och det var flera bränder i bilar och hus. Min svale blev uppbränd och det kändes väldigt otryggt. Min mamma vill fortfarande att vi ska flytta härifrån men det vill inte jag. Rannebergen är mitt hem och vi alla som bor här känns som en enda stor familj, säger Neda Abdelrehim.

"Vi ska vara rädda om varandra"

Det är många positiva krafter som verkar i Rannebergen som har varit med och bidra till att göra området tryggare den senaste tiden. Bostadsbolaget har tillsatt trygghetsvärdar och Fjället hittar på aktiviteter för unga i åldrarna 13-19 år.

– Är det någon av de yngre som känner sig otrygg så följer jag dem hem. Det är viktigt att ta hand om och vara rädda om varandra, säger Neda Abdelrehim.

– Där har du en viktig poäng. Det ska inte vara endast på grund av att polisen kommer ut och bevakar området som gör att det känns tryggt. Där måste vi jobba med trygghetsvärdar och fältarbetare som är ute och skapar förtroende, säger Johan Fält (M), ordförande för Socialnämnd Nordost.

"Tar inte slut här"

Samtliga som GöteborgDirekt pratat med är glada över den positiva utveckling som Rannebergen gått igenom. Men ett litet korn av oro finns för att fokus ska riktas mot andra områden som fortfarande klassas som utsatta och särskilt utsatta.

– Vi och de unga som kommer till oss är jätteglada att det skrivs positivt om Rannebergen, men samtidigt är det lite dubbelt. Det finns samtidigt en liten oro att man kommer att sluta att satsa här trots att det fortfarande finns ett behov, säger Sara Lesch, vd på fritidsgården Fjället.

Det var något som Moderaternas Axel Josefson och Johan Fält bedyrade inte kommer att ske.

– Arbetet tar inte slut här. Vårt viktigaste uppdrag är att skapa framtidshopp och se till att unga vill bo kvar, sa Johan Fält.