Dubbla premiärer för Stadsteatern

När Göteborgs stadsteater åter igen öppnar är det med dubbla premiärer. Men de kvarvarande restriktionerna ställer till det. "Vi skulle öppnat med buller och bång. Men nu blir det inte så mycket folk i salongen" säger teaterns konstnärlige ledare Pontus Stenshäll.

  • Publicerad 15:39, 14 sep 2021

Vår plan var att öppna med buller och bång.

18 september öppnar Göteborgs stadsteater efter den en och ett halvt år långa renoveringen av huset. Planen var att under det arbetet skulle teaterns repertoar spela på andra scener i Göteborg. Av det blev det inte mycket.

Föll på målsnöret

När nu Göteborgs stadsteater åter välkomnar sin publik blir det med två föreställningars premiärer. Dels "Kejsaren av Portugallien". Dels "Slutspel", Samuel Beckettpjäsen i Ronnie Hallgrens regi. En uppsättning som låg klappad och klar för premiär i mars 2020, men föll på det berömda pandemiska målsnöret.

– Vi skulle egentligen haft tre premiärer nu. Men "Stormen" har fått skjutas upp då färdigställandet av lilla scenen inte har blivit klar, berättar Pontus Stenshäll.

Han är regissör och står också för dramatiseringen av Selma Lagerlöfs roman, där text möter musik med sångaren Daniel Lemma i en central roll.

LÄS MER: GöteborgDirekts guide till kultur och nöje

Rik och komplex

– Det är en fantastisk roman, rik och komplex, där jag har tagit ner och bort. För att kompensera det har musiken fått ta plats. Samtidigt har jag velat bevara Selma Lagerlöfs vackra språk. Så det är en berättande föreställning.

Repetitionerna har skett enligt restriktionernas alla konster och regler.

– Vi började repa i maj där vi snabbtestade var och en av de medverkande. Efter sommaren har alla varit fullvaccinerade. Samtidigt är det här ju ingen pjäs med hångel och kyssar.

Varit tufft

Men som konstnärlig ledare har det varit tufft för Pontus Stenshäll. Flera av teaterns uppsättningar har tvingats i malpåse, omplaneringarna har varit många och svaret på när man kunnat få spela inför publik har lyst med sin frånvaro.

– Det har varit en svår balansgång. Vi trodde alla att det skulle öppna upp tidigare. Så vi planerade för att köra nu i höst, oavsett om det skulle vara inför åtta eller en fullsatt salong, säger Pontus Stenshäll.

Beskedet från regeringen kom som bekant förra veckan om lättade restriktioner från och med 29 september.

Premiärerna av "Slutspel" och "Kejsaren av Portugallien" faller alltså på fel sida gränsen.

– Vår plan var att öppna med buller och bång. Men nu blir det inte så mycket folk, säger Pontus Stenshäll.

– Vi har diskuterat det här och det är för komplicerat att flytta premiärerna. Så nu blir det en och en halv vecka med restriktioner. Men den 29 september blir det något extra med vimmel och möjlighet till fullt i salongerna.

Göteborgs stadsteater säsongen 2021/22

Är: "Kejsaren av Portugallien" och "Slutspel", premiärer 18/9. "Stormen" och "Yeah! Yeah! Yeah!", premiärer 9 oktober. "Tystnaden", urpremiär 5/11. "Vi hade i alla fal tur med ramavtalet", premiär 3 december. "Idlaflickorna", premiär 10/12. "De ensligas allé", nypremiär 29/12. "Dvärgen", nypremiär i vår. "Om kärlek", urpremiär 4/2. "Mordet på Marat", premiär 18/2. "Tillbaka till Reims", premiär 18/3. "Mr Burns", Sverigepremiär 8/4. "Kontrabasen", nypremiär 8 april. "100 sånger", premiär 14/4. "Var är min man?", nypremiär 2/5.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00