Foto: Michael Erhardsson

Dubblering av coronafall på en vecka

Antalet bekräftade coronafall i regionen ökar kraftigt. Under förra veckan dubblerades antalet nya fall av covid-19 mot veckan innan.

  • Publicerad 15:20, 27 okt 2020

Under vecka 43 konstaterades 1371 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är nästan dubbelt så många som veckan dessförinnan.

– Vi ser många olika utbrott och det är en generell ökning i hela regionen, säger Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Smittan sprids på olika platser som skolor, arbetsplatser, fester, i idrottssammanhang och i hemmet.

Leif Dotevalls råd inför Halloween

– Jag kan inte nog poängtera de allmänna rekommendationerna. Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom, provta dig, håll avstånd till andra, undvik större sociala sammanhang, res inte kollektivt om du inte måste och försök arbeta hemifrån om du kan, säger Thomas Wahlberg.

Under måndagen, 26 oktober, vårdades 26 personer på Sahlgrenska universitetssjukhuset med bekräftad covid 19, tre av dem på intensivvårdsavdelning. I hela regionen fanns det totalt 64 patienter med covid-19. Det är det högsta antalet sedan slutet på juli. Men än så länge är kapaciteten god, säger hälso-och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

– Men personalen har arbetat hårt under hela våren och vi kan behöva ställa in planerad vård. Jag tror dessvärre att vi kommer att se fler som behöver sjukhusvård den närmaste tiden. Jag vill understryka det smittskyddsläkaren säger: följ rekommendationerna. Om vi alla hjälps åt kan vi bromsa smittspridningen och vända utvecklingen, säger Ann Söderström.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12