God gärning. Boxern Dumle är nominerad från Västra Djursjukhuset i Frölunda. Foto: AniCura

Dumle kan bli Årets blodhund

Visste du att hundar, precis som människor, kan donera blod? När AniCura Djursjukhus för andra året ska utse Årets blodgivarhund är boxern Dumle nominerad.

  • Publicerad 17:29, 10 jun 2021

Ibland känns det nästan som om hunden vet om att han eller hon gör en god gärning för sina fyrbenta vänner, eftersom de är så positiva.

Den åttaåriga boxern Dumle från Kållered har varit blodgivarhund i sju år och lämnat blod vid elva tillfällen.

Genom åren har han hjälpt till att rädda många liv och för det har han nu nominerats till Årets blodgivarhund från Västra Djursjukhuset i Frölunda.

– Vi är beroende av våra hjältar som med varje bloddonation ser till att vi kan bedriva en kvalitativ och avancerad djursjukvård för hundar runtom i Sverige. Utmärkelsen är ett enkelt men mycket viktigt sätt för oss att hylla alla blodgivarhundar för deras hjälteinsatser, säger Emma Lindblad Åström, medicinsk chefsveterinär på AniCura Västra Djursjukhuset i ett pressmeddelande.

Vinnaren offentliggörs i samband med Internationella blodgivardagen den 14 juni.

Hunden Lucia flydde raketerna i panik

Positiva hundar

Hundar kan lämna blod tre till fyra gånger per år och innan genomförs alltid en hälsokontroll. –

– För att få bli blodgivare måste hunden vara precis som Dumle, en lugn, snäll och glad hund. Hunden får inte tycka att upplevelsen är obehaglig och vi ger mycket beröm och uppmärksamhet under tappningen. Ibland känns det nästan som om hunden vet om att han eller hon gör en god gärning för sina fyrbenta vänner, eftersom de är så positiva, säger Emma Lindblad Åström.

Kan din hund bli blodgivare?

- Hunden måste väga över 25 kilo

- Börja gärna så tidigt som möjligt. Från ca. 1 års ålder kan den börja ge blod.

- Hunden måste vara vaccinerad och avmaskad

- Hunden ska helst inte vara avsedd för avel

- Får inte ha tagit emot en blodtransfusion själv.

- Restriktioner för utlandsvistelse kan förekomma

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00