Avfall. På marken som tidigare var koloniområdet Lärjeholm har en stor mängd miljöfarligt avfall dumpats. Bland annat flera uttjänta däck. Foto: Mostphotos

Dumpat avfall städas bort

I det tidigare koloniområdet Lärjeholm dumpas miljöfarligt skräp som vitvaror och däck. "Skräp som dumpats av oseriösa näringsidkare", säger Eva Odesten Romell.

  • Publicerad 05:30, 17 maj 2021

Just nu håller vi på att diskutera hur vi ska göra för att förhindra att nytt skräp dumpas så fort de städat klart.

Det var SVT Nyheter som först uppmärksammade att en stor mängd avfall dumpats på det som tidigare var odlingsområdet Lärjeholm bakom Alelyckans återvinningscentral i Gamlestaden. I skräphögen syns byggmaterial, vitvaror, sängar och drivor av gamla däck.

– Det ser ut som ett bombnedslag, säger Alija Alisic, boende i området, till SVT:s reporter.

Under 30 år har man odlat på marken och flera odlingsföreningar kunnat arrendera marken från Göteborgs stad.

"Lite undanskymt"

2018 beslutade kommunen att inte arrendera ut marken längre och odlarna har ömsom fått lämna sina stugor och lotter. Då färre personer rört sig på området så har det blivit mer isolerat. Något som gynnat oseriösa näringsidkare.

– Tyvärr är det inte ovanligt att skräp dumpas på kommunal mark och eftersom det är lite undanskymt har oseriösa näringsidkare passat på. Men nu har vi anlitat ett företag som ska städa upp skräpet, säger Eva Odesten Romell, enhetschef för arrende- och tomträtt på fastighetskontoret.

Ska bli uppställningsplats

Anledningen till att kommunen inte agerat tidigare beror på att de inte haft rådighet över marken, då området fram till valborg varit utarrenderad. I början av maj hade de sista odlarna flyttat sina tillhörigheter från Lärjeholm.

– Just nu håller vi på att diskutera hur vi ska göra för att förhindra att nytt skräp dumpas så fort de städat klart. Kanske behövs det en vägbom eller liknande åtgärd, säger Eva Odesten Romell.

Tomten som tidigare nyttjades av odlare och andra verksamheter ska gå till Trafikverket är det tänkt. Där vill man skapa uppställningsplatser för tåg.