Öde plats. Högsbohöjds tennisklubb vill ta tillbaka och rusta upp utomhusbanan i Ruddalen, men inte till vilket pris som helst. Foto: Anton Engblom

Dyrt bakslag för tennisklubbens planer

I över 10 år har tennisbanan i Ruddalen stått övergiven. Nu vill Högsbohöjds tennisklubb bygga en ny utomhusbana på den förfallna platsen, men kraven från kommunen sätter käppar i hjulen.

  • Publicerad 06:30, 20 jun 2021

Under pandemin har staden generellt fått många frågor om lediga ytor för exempelvis paddel- och tennisbanor, så den mark som är lämplig måste vi därför ta fullt betalt för.

Omgiven av lummig grönska på höjden i Ruddalen ligger en bortglömd tennisbana.

Underlaget har för länge sedan tappat sin roströda glans och är nu fullt med sprickor och ojämnheter. Nätet är borta sedan länge.

Ett stenkast bort ligger Högsbohöjds tennisklubb, som anlade banan 1969 och förvaltade den fram till 1997 då ansvaret för skötseln istället överläts till kommunen på grund av omfattande skadegörelse.

Klubben växer för vare år och i dagsläget delar 400 medlemmar på två tennisbanor samt en badmintonbana i tennishallen på Växelmyntsgatan.

När pandemin ökade behovet av utomhusspel tog klubben kontakt med park- och naturförvaltningen med en fråga om att kunna återuppta arrendet för den gamla utomhusbanan i syfte att bygga en ny.

Tennisprofilen tar sporten till Tynnered

Vill se återväxt

När kostnadsförslaget damp ner ett halvår senare höll Martin Hermansson i styrelsen på att ramla av stolen.

Arrendet skulle landa på närmare 40 000 kronor om året, vilket är tio gånger mer än normaltaxan, samt enbart sträcka sig över tre år. Dessutom skulle de, utöver byggkostnaden, även behöva stå för sanering av marken.

– Villkoren är så fruktansvärt orättvisa jämfört med vad andra klubbar betalar för sina banor, som dessutom ligger i betydligt mer välbärgade områden. Här är vi beredda att bekosta en ny utomhusbana på en yta som ändå inte används.

Pelle Hamström poängterar att fler banor är avgörande för klubbens utveckling.

– Vi vill ju se en återväxt med fler ungdomar. I ett arbetarklassområde som Högsbo med en enorm expansion av bostäder finns ett stort behov av idrottsverksamheter.

Så många vill bygga padelbana på tomten i Göteborg

"Eftertraktad yta"

Linda Lundberg, markutredare på park- och naturförvaltningen, förklarar att marken som banan ligger på inte är detaljplanelagd för idrott, varpå full taxa gäller.

Hon menar att de senast tecknade avtalen inom staden för exempelvis paddelbanor, som hon ser som likvärdigt, har fått betala enligt riktvärdena.

"Tennisklubben har uttryckt att de kommer att stängsla in banan, sätta lås och ta betalt. Vår rekommendation är att de söker stöd hos bidragsgivare om de inte klarar det ekonomiskt", skriver hon i ett mail.

Trots att platsen stått öde i ett decennium beskriver hon det som en eftertraktad yta.

"Under pandemin har staden generellt fått många frågor om lediga ytor för exempelvis paddel- och tennisbanor, så den mark som är lämplig måste vi därför ta fullt betalt för.

Tennisbanan i Ruddalen

Den 953 kvadratmeter stora banan byggdes av Högsbohöjds tennisklubb 1969.

På grund av skadegörelse tog kommunen över skötseln 1997.

Fram till 2010 användes den av allmänheten, men därefter satte det bristfälliga underhållet stopp för fortsatt tennisspel.

Nu vill tennisklubben återuppta arrendet och bekosta en ny instängslad bana för omkring 800 000 kronor.

Enligt park- och naturförvaltningens förslag till arrendeavtal skulle arrendeavgiften bli 39 kronor per kvadratmeter, alltså 37 167 kronor per år.

Det kan jämföras med exempelvis Majvallens tennisbana som kommunen arrenderar till Örgryteklubben GLTK med ett årsarrende på 2717 kronor.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG