E-cigg smakar för gott

Grillad kyckling eller kaffe med donuts. E-cigaretternas spännande smaker lockar allt fler unga att testa. Men e-cigaretter kan vara sämre för hälsan än vad man trott visar en ny studie.

  • Publicerad 13:07, 24 maj 2018

E-cigaretter har sedan de lanserades i början av 2000-talet blivit allt mer populära, särskilt bland unga. Det är framför allt e-ciggens söta och spännande smaker som lockar. Men att röka e-cigaretter är långt ifrån riskfritt. Det visar en ny rapport från Sahlgrenska akademin och Länsstyrelsen.

– Vi visste redan att nikotin är ett potent gift som har effekter på hjärna och kropp även om det extraherats ut från tobaken. Det som var förvånade för oss var att smaksättningarna, utgör en stor risk, säger Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

7000 olika smaker

Enligt rapporten är de substanserna som används i e-cigaretterna godkända för förtäring men det innebär inte att de är ofarliga att andas in. Det är även bristande information kring innehåll och effekter på e-cigaretterna när man köper dem.

– Ofta lanseras e-cigaretter som att det är ofarlig vattenånga som man andas in, och så är kanske inte fallet, säger Louise Adermark

Det är därför alarmerande att det finns uppåt 7000 olika smaker att välja på menar Louise Adermark. E-cigaretterna har ökat kraftigt de tre senaste åren. Bland killar i årskurs två på gymnasiet är det cirka 40 procent som har testat att röka e-cigaretter.

– Vi är oroliga för alla spännande smaker som grillad kyckling och kaffe med donuts. Man blir väldigt nyfiken och det är anledningen till att ungdomarna dras till det här och vill testa, säger hon.

Det finns e-cigaretter som ska vara nikotinfria men studien har hittat att det ofta förekommer nikotin ändå.

– Det är väldigt dåligt reglerat och kontrollerat kring e-cigaretter i dagsläget. Fenomenet är ganska nytt och det har inte gjort så många studier än.

Inkörsport till tobak

En annan risk är att e-cigarettanvändare övergår till vanliga tobakscigaretter.

– Även om rökningen har minskat med 50 procent de senaste tio åren utgör fortfarande nikotin en stor belastning för samhället, och det finns en risk att e-cigaretterna introducerar nya användare.

Kan man säga att e-cigaretter är bättre än vanlig rökning?

– Ja, om man inte vill sluta röka. Med e-cigaretter blir man av med många gifter som finns i tobakscigaretter. Till skillnad från den förbränning som sker när vi röker tobak förångas nikotinet i e-cigaretten vilket producerar färre skadliga ämnen.

Om studien

Det finns ett stort behov av ökad kunskap när det gäller elektroniska cigaretter och dess hälsoeffekter.

Länstyrelsen har därför gett Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet i uppdrag att ta fram en kunskapssammanställning av svensk och internationell forskning om hälsoeffekter av e-cigaretter.

Syftet är att sammanställningen ska bidra med kunskap till beslutsfattare, tjänstemän och handläggare på lokal, regional och nationell nivå.

Här är hela rapporten: ELEKTRONISKA CIGARETTER En kunskapssammanställning om användning, attityder, och potentiella hälsoeffekter

Visa merVisa mindre

Om e-cigaretter

I nuläget finns runt 500 olika ecigarettmärken som säljer sina produkter online, och närmare 7000 olika typer av e-vätskor med smaktillsatser.

Till skillnad från när de först lanserades likställs ecigaretter allt mer sällan med konventionella cigaretter, och dagens e-cigaretter varken smakar eller liknar konventionella cigaretter.

Användarna av e-cigaretter kallas ibland vejpare efter engelskans vapour

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11