Edvins karriär går i 260 km/h

I oktober avgjordes finalen i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 på Mantorp Park utanför Linköping där teamet från Hovås, Nova Racing, tog sitt första mästerskapssilver i en Porsche.

  • Publicerad 12:13, 17 okt 2019

År 2019 bytte Edvin Hellsten, 21, från Hovås från klass V8 Thunder Cars för att köra Porsche Carrera Cup.

– Vi ville ha nya utmaningar och se vad det fanns för motstånd i en klass högre – man vill ju alltid avancera uppåt, säger Edvin Hellsten, förare i Nova Racing.

Sett till att 2019 var första säsongen för teamet i den nya klassen har de skördat stora framgångar. När Edvin blickar tillbaka var det en debutsäsong med vinster, flera pallplatser och kaxigt högt ställda mål.

– Det har verkligen gått över förväntan. Vi är väldigt glada för alla framgångar under säsongen. Man har alltid höga målsättningar och vi satsade på topp tre så med tanke på att vi tog silver var det väldigt bra, säger Edvin.

Och kampen om silvret i säsongsfinalen på Mantorp Park blev en nagelbitare för Nova Racing. När Edvin gått över mållinjen skilde det bara en poäng från guld.

Dyr sport

Racing är en sport som kräver mycket från de som tävlar, både i tid och engagemang men även pengar. Resan fram till att man kan börja tjäna pengar på sporten är lång och kostsam.

– Det är svårt att säga hur mycket vi lagt ned i egna pengar. Man har en säsongsbudget som består delvis av egna medel men också sponsorpengar. Vissa lyckas få sponsorer som täcker alla kostnader medan andra inte har en enda sponsor och tar allt från egen ficka.

Det beror även på vilken nivå man vill ligga på, hur ofta man vill serva bilen. Så kostnaderna kan variera väldigt mycket, säger Edvin.

Är det en sport man blir rik på?

– Nej, inte just nu. Kommer man utomlands och kör skulle man kunna leva på det och det är ju det som är min dröm. Men här i Sverige är det väldigt svårt.

Rivstart inför Nova Racings stora klassresa

Seger. Edvin Hellsten vann sitt första race i Porsche Approved Cup och placerade sig bra i mästerskapstabellen. Foto: Sofia Johansson

I takt med att allt mer pengar står på spel blir också konkurrensen högre och då gäller det att slipa sin prestation så långt det går för att få ett försprång på konkurrenterna.

– När andra team gör det samma så måste man försöka hitta sätt att sticka ut, då måste man ta del av all information man kan läsa ut av bil och förare. Vi har nyligen tagit in kompisar till teamet som också pluggat på Chalmers tillsammans med oss. På så sätt har vi kunnat utveckla oss som ingenjörer.

Ingen rast och ingen ro

Nu är säsongen slut men det betyder inte att Nova Racing enbart kan luta sig tillbaka och njuta av sina framgångar. Nu väntar en vinter av förberedelser och träning.

– Teamet är redan i gång och söker sponsorer. För mig som förare är det träning både fysiskt och mentalt som gäller, avslutar Edvin Hellsten.

Vi är GBG

    Vi är GBG