Otrevlig miljö. Enligt hyresgäster i Stjärnhusen i Frölunda är tvättstugorna fortfarande i undermåligt skick. Foto: Privat/Mostphotos

Efter 2,5 år: Förfallet i tvättstugorna fortsätter

Trasiga tvättmaskiner, uppbrutna lås, isolering som hänger ut och tvättlinor som gått av. Två och ett halvt år efter att GöteborgDirekt rapporterade om Stjärnhusens nedgångna tvättstugor kvarstår bristerna.

  • Publicerad 05:30, 16 sep 2020

Det har även varit inbrott i källaren och hänt att folk sovit här nere och det känns ju inte så trevligt.

I mars 2018 besökte Göteborg Direkt några av de allmänna utrymmena i Stjärnhusen i Frölunda efter att hyresgäster påtalat att underhållet varit eftersatt under många år.

Trasiga lås, isolering som hänge ut från rören, skeva tvättvagnar och flagnande ytskikt hade då fått de boende att reagera.

Hyresgäster rasar mot sunkiga stjärnhusen

Fastighetsbolaget Balder, som förvaltar fastigheterna, svarade då att de är medvetna om att tvättstugorna har "några år på nacken", men att fel som upptäcks åtgärdas skyndsamt och att hälften av maskinparken bytts ut.

Men hyresgästerna håller inte med och nu, två och ett halvt år senare, vittnar en hyresgäst om att miljön i tvättstugan fortfarande är under all kritik.

– Det har inte hänt någonting. Vi fick nya tvättmaskiner men nu är båda sönder och i torkrummet är flera av linorna av. Det sitter fortfarande tejp runt ett rör som varnar för asbest.

Han menar att det är en otrygg miljö som gör att han drar sig för att gå dit.

– Det har även varit inbrott i källaren och hänt att folk sovit här nere och det känns ju inte så trevligt.

"Åtgärdar löpande"

Göteborg Direkt har sökt Balder, som valt att svara via kommunikationschefen Sandra Nilsson. I ett mail skriver hon att man haft en löpande dialog med hyresgästerna angående bland annat tvättstugorna.

"Vi förhandlar alltid eventuella standardhöjningar med Hyresgästföreningen och sedan krävs en majoritet medgivanden från hyresgäster för att arbetet ska genomföras. Intresset har ännu inte varit tillräckligt stort."

Hon menar att tvättstugorna skulle må bra av en modernisering, men att de är funktionella.

"Vi åtgärdar löpande fel och genomför underhåll i tvättstugorna. Förra veckan såg vi över samtliga tvättstugor. Vi hittade inga trasiga tvättlinor eller isolering som hänger ut från rör men hittade 2 trasiga luckor i en tvättstuga, dessa ska lagas omgående."

Brustit i rutinerna

Efter att Göteborg Direkt skickat bilderna till Balder och ifrågasatt underhållet backar fastighetsbolaget och erkänner att man brustit i sina rutiner.

”Detta har dessvärre missats av oss och vi beklagar verkligen detta. Vi kommer givetvis att åtgärda felen så snart vi bara kan. Vi har brustit i våra rutiner här och vi kommer nu se över dem för att säkerställa att det inte händer igen", skriver Sandra Nilsson i ett mail.

Vi är GBG