Inga mer fester. Blå Huset på Konstepidemin stängs. Foto: Privat

Efter 23 år – nu tvingas Blå huset stänga

Lunchgästerna försvann och festerna ställdes in. Nu har Blå Huset på Konstepidemin tvingats slå igen. Vad som händer med huset i framtiden är ännu inte klart.

  • Publicerad 09:56, 16 feb 2021

Vi kämpade på länge, men till slut gick det inte längre.

Kwon Cho har drivit restaurangen på Konstepidemin ovanför Linnéplatsen i 23 år. Innan pandemin serverade han ett hundratal lunchgäster varje dag.

I området ligger flera universitets byggnader och många av forskarna och lärarna var stamgäster på Blå Huset.

– Vi brukade också arrangera stora fester, bröllop, födelsedagar och disputationer. Allt tog tvärt slut i mars förra året, säger Kwon Cho.

Det är med sorg i rösten han berättar om hur tyst det blev. Hur 70 procent av hans gäster försvann, när majoriteten av de universitetsanställda flyttade hem sina kontor. Det blev ett abrupt slut på lunchträffar, möten och samkväm på kvällarna.

– Vi kämpade på länge, men till slut gick det inte längre. I december gav jag upp, säger Kwon Cho.

Letar nya hyresgäster

Sedan dess har det blå trähuset på kullen stått tomt och Konstepidemin letar efter nya hyresgäster. Enligt Barbro Östlund, som ansvarar för ekonomi och administration, har föreningen sneglat på restauranger som Hagabion och Folk på Järntorget.

– Vi vill arrendera ut lokalen till en restauratör som har erfarenhet av att driva kulturevenemang. Det finns redan några som har visat sitt intresse, säger hon.

Just nu finns däremot inga konkreta planer och en eventuell nyetablering lär dröja. Kanske kan det bli aktuellt med en ny restaurang efter sommaren, tror Barbro Östlund.

– Just nu håller vi på att samla idéer om vad vi ska göra med huset, säger hon.

Söker kockjobb

För Kwon Cho är framtiden lika oviss. För första gången sedan 1997 behöver han inte vara på plats klockan sju på morgonen. Istället har han fått sälla sig till gruppen av arbetssökande kockar.

– Jobbet på restaurangen har varit hela mitt liv. Nu har jag myror i kroppen. Det är väldigt sorgligt alltihop, säger han.