KUNGSPORTSPLATSEN. Turistbyrån på Kungsportsplatsen blir navet i service till turister i Göteborg. Foto: Peter Kvarnström

Efter 40 år: Turistbyrån i Nordstan stänger

Turismen i Göteborg ökade under 2019 för 28:e året i rad. Samtidigt stängs nu turistbyrån i Nordstan när Göteborg & Co ska satsa mer på analys och omvärldsbevakning.

  • Publicerad 10:34, 15 jan 2020

Den 1 mars avvecklas turistbyrån i Nordstan. Anledningen är att turister i allt högre grad söker information digitalt. Utöver den digitala tillgängligheten kommer Göteborg & Co även koncentrera resurserna på analys och den nyligen ombyggda turistbyrån vid Kungsportsplatsen.

– Det är ingen besparing i det här. Alla resurser som finns kommer att föras över till Kungsportsplatsen och till vår nya avdelning Analys och omvärld, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Förra året besökte ungefär 250 000 besökare turistbyrån i Nordstan.

– Den fungerar även som en informationspunkt för Nordstan. De får väldigt många frågor om var olika butiker ligger till exempel. Så det har inte varit en ren turistbyrå på det sättet, säger Stefan Gadd.

Vinnare: Göteborg smartast i Europa

Det är ännu oklart vilken typ av verksamhet som ska flytta in i turistbyråns lokaler i Nordstan.

– Nej, det vet vi inte än. Vi fick det beskedet om detta nu också, säger Ulrika Carlsson, vd Nordstans Samfällighet.

Turistbyrån har ju även fungerat som en informationsplats för Nordstan – kommer ni behöva en ny sådan plats?

– Det är något vi får titta på nu i vår interna arbetsprocess - vad, hur och i vilken omfattning. Om vi ska ha något motsvarande är det ju inte heller säkert att det blir i den lokalen, säger Ulrika Carlsson.

Turism

Turistbyrån i Nordstan har funnits i sin nuvarande form sedan 2002. Totalt har turistinformationen funnits i Nordstan i 40 år.

Turismen i Göteborg ökade under 2019 för 28:e året i rad med fler övernattande gäster än någonsin på hotell och vandrarhem.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Trion som sprängdes men ändå håller ihop

Konflikten med releasefest på fredag Tre medlemmar som bor på tre olika håll. Inga problem för vistrion Konflikten som antar utmaningen. Så följs en singel av en till plus en EP av den produktiva trion.tisdag 21/1 10:30

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57