Åtgärder. Vägbulor och ytterligare en järnvägsbom är några av de åtgärder som ska implementeras i sommar för att öka trafiksäkerheten vid Lillhagsvägen. Foto: Trafik Göteborg

Efter allvarliga olyckan – nu ska korsningen åtgärdas

Efter den allvarliga olyckan mellan en stillastående buss och ett tåg i mars i år ska Lillehagsvägen-Finlandsvägen byggas om. Vissa åtgärder har redan startat – andra väntas om två år enligt ett pressmeddelande från trafikkontoret.

  • Publicerad 08:58, 23 jun 2021

Att alla som går och cyklar nu kommer att hänvisas till en samlad passage över Lillhagsvägen och järnvägen innebär att framkomligheten för gående och cyklister blir något sämre.

Tidigt på morgonen den 8 mars i år var en bussförare på väg tillbaka till bussdepån för att ställa fordonet. Bussen var tom förutom chauffören.

Vid korsningen Lillehagsvägen-Finlandsvägen körde ett tåg in i den stillastående bussen, som hade stannat på spåren på grund av väjningsplikten.

Tåg och buss i kollision på Hisingen

Att korsningen är farlig är något som flera gånger har påtalats av allmänheten till Trafikverket och Göteborgs stad. Nu inleds ett arbete med att göra den säkrare.

– Att alla som går och cyklar nu kommer att hänvisas till en samlad passage över Lillhagsvägen och järnvägen innebär att framkomligheten för gående och cyklister blir något sämre. Samtidigt innebär lösningen att trafiksäkerheten höjs vilket trafikkontoret och Trafikverket prioriterar i väntan på en mer omfattande ombyggnad av korsningen, säger Hanna Lundborg, trafikreglerare på trafikkontoret i ett pressmeddelande.

Vissa av åtgärderna görs redan i sommar, medan andra, större ingrepp, planeras till 2023.

Bygger om

I sommar ska man bland annat åtgärda väjningsförhållanden i korsningen för att förhindra att en liknande situation skulle uppstå igen. Man bygger även vägbulor för att sänka hastigheterna på Lillhagsvägen i båda riktningarna.

En ytterligare åtgärd är att sätta upp ytterligare en järnvägsbom samt signaler som varnar för att ett tåg är på väg.

Olycka. I korsningen Lillhagsvägen-Finlandsvägen skedde en allvarlig olycka i mars då en buss blev stående på järnvägsspåren och ett tåg körde in i det stillastående fordonet. Foto: Google maps

Så skedde olyckan:

Bussen var på väg över järnvägsspåren i korsningen Lillehagsvägen-Finlandsvägen men ble stillastående på grund av att korsande trafik har väjningsplikt för trafiken i norrgående riktning på Lillehagsvägen.

När chauffören väl hade fri lejd, gick det inte att starta fordonet. SVT Väst rapporterade vid tillfället att busschauffören då steg ut ur fordonet, satte på varningsblinkers, larmades 112 och trafikledningen.

Tiden var dock för knapp att larma lokföraren. Och strax efter rammade tåget den stillastående bussen. Resultatet blev en kraftig kollision där tåget spårade ut.

Tre personer ska ha fått lättare skador vid olyckan och själva kunnat uppsöka vårdcentral för vård.

Källa: GöteborgDirekt, SVT Väst

Visa merVisa mindre

Vi är GBG