Efter Barbros bortgång – anhöriga slår larm

"Man får bara ett försök att ge en människa ett bra avslut i livet. Men det blev inte bra för min mamma Barbro. Det blev fruktansvärt." Kaisa Blank Nordmark är mycket kritisk till vården på ett privat äldreboende i Majorna. Nu vill hon lyfta situationen i hopp om att äldreomsorgen ska tas på allvar.

  • Publicerad 08:53, 29 apr 2021

IVO-anmälan innehöll 17 punkter med allvarliga brister och ”lagbrott”.

Afternoon Tea. Barbros dröm var att få komma till London så när hon fyllde 90 tog familjen med henne dit. Hon blev nästan 97 år, föddes 27 augusti 1924. Foto: Privat

– Det finns inte mer att göra för Barbro men det finns ju en Greta och en Gustaf och många andra som måste få bättre avslut, säger Kaisa Blank Nordmark.

Hon berättar om flera brister som ägde rum på det privata äldreboendet Attendo Lotsen i Majorna samtidigt som hon såg sin 96-åriga mamma tyna bort – i smärta.

Det handlar bland annat om en fraktur på lårbenet som upptäcktes först när Barbro kom till Ortopeden. Enligt Kasia förnekade boendet till en början att Barbro hade ramlat och skadat sig.

– Det framkom sedan att mamma faktiskt hade ramlat och att personal hjälpt henne till sängen utan att tillkalla sjuksköterska, de underlät även att dokumentera fallet.

Hon fortsätter:

– Det fanns inget munvårdsschema eller vändschema hos mamma. När vi frågade om personalen skötte munvården fick vi ett ja till svar. Men vi upptäckte svamp i hennes mun.

Kaisa Blank Nordmark menar också att beslut om palliativ vård inte kommunicerades till anhöriga och att Barbro inte fick tillräckligt med smärtlindring.  

Iakttagelserna har resulterat i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

– Den innehöll 17 punkter med allvarliga brister och ”lagbrott”.

På äldreboende Attendo Lotsen känner man till delar av kritiken men vill inte gå närmare in i det enskilda fallet.

Vad tror du har gått fel i er omsorg för Barbro?

– Vi har tillsatt en intern utredning för att se om eventuella fel har begåtts, säger Asil Jadari, tillförordnad verksamhetschef, Attendo Lotsen.

På delar av kritiken svarar verksamhetschefen hur det "borde" fungera.

– Generellt är det så att beslut om palliativ vård kommuniceras av läkare och sjuksköterska. Vändschema är aktuellt i fall där den boende inte är rörlig. Vad gäller smärtlindring så följer sjuksköterskorna läkarens ordination.

– Skulle vi ha brustit i dessa fall så vidtar vi givetvis åtgärder.  

"Viktigt avslöja brister"

Kaisa Blank Nordmark är inte övertygad.

– Vi lever i Sverige, 2021 och våra skattepengar går till företag som gör vinster på de gamla. Vi alla ska dö och för många blir det en kamp. Jag tror att alla tror att ingen behöver dö i smärta i Sverige i dag.

Huruvida Attendo Lotsen har brustit i omsorgen är upp till Ivo att bedöma. Men Elisabet Lann (KD), ordförande i Äldre samt vård- och omsorgsnämnden, understryker att kraven är likvärdiga för alla boenden.

– Dåliga boende ska inte gå under radarn, det spelar ingen roll om det är kommunalt eller privat. Det är jätteviktigt att man upptäcker och avslöjar missförhållande.

Inspektion för vård och omsorg (Ivo)

Ivo ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.

Ivo, som startades 2013, är en statlig myndighet som sorterar under socialdepartementet.

I tillsynsuppdraget ingår handläggningen av anmälningar, till exempel lex Sarah, lex Maria och kommunernas skyldighet att rapportera ej verkställda beslut. 

Källa: Ivo

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00