Förbjuds muddra. Axel Bergenstjerna, ordförande i Föreningen Långabron i Särö, menar att man skulle kunna hålla sig under 1000 kubikmeter muddermassor. Foto: Johanna Roos

Efter beslutet: Nu stängs fallfärdiga bron

Vattennivån vid Långabron i Särö är så låg att det snart är omöjligt att förtöja båtarna. Samtidigt håller bron, som utgör ett populärt gångstråk över Stallviken, på att rasa. Trots problemen förbjuder Länsstyrelsen båtföreningen att både muddra och bygga om bron.

  • Publicerad 05:30, 3 mar 2021

Nu är den i så lappat och lagat skick att den som helhet tappat sin bärande förmåga.

Tunna isflak flyter på vattenytan under Långabron i Stallvikens inre del. Vårsolen har torkat de väderbitna brädorna, men i den svaga havsbrisen dröjer sig februarikylan kvar.

I över hundra år har bron förbundit fastlandet med Särön och fortfarande används den flitigt, både som promenadstråk av allmänheten och av Föreningen Långabron i Särö som har 49 båtplatser.

Med tiden har låga vattennivåer till följd av uppgrundning dock gjort att enbart ett 30-tal av platserna kan användas.

– Vi vill återställa bottendjupet för att kunna ha våra båtar på plats. Därför vill vi muddra till en meters vattendjup. Snart kommer vi inte kunna ha båtar här alls, säger Axel Bergenstjerna, ordförande i föreningen.

Nej till muddring

Han lutar sig ut över bryggkanten och pekar på en avbruten påle.

– Stora delar av bron är uppäten av skeppsmask och sönderslagen av is och stormar. Nu är den i så lappat och lagat skick att den som helhet tappat sin bärande förmåga.

I maj förra året ansökte båtföreningen om tillstånd hos Länsstyrelsen i Halland för arbeten i strandskyddat område, rivning av Långabron, muddring och dumpning av massorna i havet samt uppbyggnad av en ny bro.

I början av februari meddelade Länsstyrelsen att man förbjuder föreningen att muddra.

I beslutet skriver man dels att det är oklart om föreningen har bestämmanderätt över vattenområdet och dels att muddringen riskerar att skada olika intressen.

– På frågan om tillstånd för att riva och bygga en ny bro har vi fortfarande inte fått svar. Därför väljer vi att överklaga, säger Axel Bergenstjerna.

Överklagandet skickades till Mark- och miljödomstolen i förra veckan.

"Moment 22"

Föreningen har även tidigare ansökt om 500 000 kronor i ekonomiskt stöd till att ersätta Långabron, något som först Länsstyrelsen och sedan Kungsbacka kommun avslog.

– Vi är 34 medlemmar som betalar något som man kan investera i brobygget. Alla andra som dagligen nyttjar bron betalar inte ett smack.

Han beskriver situationen som ett "moment 22".

– Jag får inte lov att åtgärda bron samtidigt som jag, enligt miljöbalken, är skyldig att hålla den i säkert skick. Det enda vi har att kontra med är att stänga av den.

I söndags valde föreningen sedermera att tillfälligt förlägga bron med tillträdesförbud med hänvisning till att fyra bropålar ska ha brutits av.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00